Mariborska Snaga je za svojo sortirnico pridobila tudi okoljevarstveno dovoljenje za mešano odpadno embalažo. Ob mešanih komunalnih odpadkih lahko zdaj obdeluje več odpadkov.

Snagina sortirnica od začetka obratovanja obdeluje mešane komunalne odpadke, torej tiste, ki se zbirajo v črnih posodah. Ker pa so njene zmogljivosti bistveno večje od sedanjega nivoja obratovanja, so pri Snagi aprila lani na Agencijo za okolje in prostor podali vlogo za razširitev okoljevarstvenega dovoljenja za sortirnico. ARSO je nedavno vlogo odobril, kar pomeni, da lahko v sortirnici odslej obdelujejo tudi mešano odpadno embalažo, kamor spadajo med drugim pločevinke, plastenke, tetrapak, konzerve, plastične vrečke in podobno.

Zdaj ima torej sortirnica dovoljenje za sprejemanje dveh vrst odpadkov. Kot so poudarili v Snagi, se z okoljevarstvenim dovoljenjem za obdelavo mešane odpadne embalaže polnijo kapacitete, ki jih sortirnica lahko obdela glede na osnovno okoljevarstveno dovoljenje. Izpostavljajo, da je to korak naprej pri zagotavljanju boljše učinkovitosti sortirnice, ki se bo srednjeročno odrazila tudi v finančnem poslovanju celotnega podjetja.

Spomnimo, da je med drugim prav 14 milijonov in pol evrov težka investicija v sortirnico (po ocenah občinskega nadzornega odbora je sortirnica stala 17,7 milijona evrov), za katero nekateri trdijo, da je preplačana in predimenzionirana, Snago pahnila v resne finančne težave. Stanje v podjetju se je začelo nekoliko izboljševati šele po občutni podražitvi odvoza smeti.

Vodenje tega mariborskega podjetja pa z julijem prevzema Franc Dover; na direktorskem mestu bo zamenjal Janeza Letnika, ki je odhod s položaja napovedal zgolj po pol leta vodenja Snage. Dover v zadnjih letih vodi Javno komunalno podjetje Slovenske Konjice. Primopredaja naj bi bila po neuradnih informacijah sicer že opravljena, Letnik pa naj bi do konca meseca imel še dopust.

Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik