Sortirnica mariborske Snage po naših informacijah ne obratuje že tretji teden, potem ko je v zadnjem času prišlo že do druge okvare. Mariborska občina je s tem seznanila javnost s preposlano spletno povezavo na Snagino novico, ki jo je podjetje objavilo minuli petek. Zaradi zastoja se je nakopičilo že 1900 ton odpadkov.

Zaradi avtomatskega zastoja delovanja Centra za obdelavo sekundarnih surovin, kot so poimenovali sortirnico mariborske Snage, ki je v pogonu dve leti in ki je stala najmanj 14 celih 5 milijona evrov, po nekaterih ocenah pa kar 17 milijonov, je bil obrat v juliju zaustavljen dvakrat, so zapisali v tem komunalnem podjetju. Od zadnje zaustavitve pa do danes se je na območju sortirnice nabralo za 1900 ton mešanih komunalnih odpadkov, ki pa jih je zdaj začel v neposredno mehansko biološko obdelavo odvažati pogodbeni partner, ki ga je Snaga izbrala na javnem razpisu. Po naših neuradnih informacijah naj bi šlo za podjetje Salomon.

Kaj je vzrok ustavitve v Snaginem sporočilu niso zapisali, dodali pa so, da bodo nakopičene smeti v celoti odpeljali še ta mesec in da bodo do vzpostavitve ponovnega obratovanja sortirnice vse sprotne količine mešanih komunalnih odpadkov do nadaljnjega predajali pogodbenemu partnerju. Na odgovore na vprašanja, ki smo jih naslovili tako na Snago kot mariborsko občino, še čakamo. Pojasnila naj bi podali jutri, potem ko se bo danes vodstvo Snage, ki jo od julija vodi Franc Dover, sestalo z vodstvom občine. Za pojasnila smo se obrnili tudi na podjetje Willy Stadler, ki je dobavilo tehnološko opremo za sortirnico. Dejali so, da naj bi garancijski roki že potekli, pa tudi, da s Snago nimajo pogodbe za vzdrževanje opreme.

V Snagi pa sočasno rešujejo še težave zalog mešane komunalne odpadne embalaže, ki je v lasti države in se skladišči na prehodnem skladišču na območju sortirnice. V juniju so tako na podlagi sprejetega interventnega zakona podpisali pogodbo z Ministrstvom za okolje in prostor o prevzemu in obdelavi mešane komunalne odpadne embalaže v količini 865 ton, so pisno sporočili s Snage.

Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik