Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Predstavniki mariborske Snage so na majski seji mestnega sveta obljubili, da se kljub vsesplošni inflaciji zneski na njihovih položnicah vsaj še leto dni ne bodo zvišali. Pred začetkom jeseni smo preverili, ali to še zmeraj drži.

Mariborska Snaga je lani ustvarila skoraj dvomilijonski dobiček, s čimer je pokrila velik del izgube iz prejšnjih let. Pozitiven izkupiček pričakujejo tudi letos. A napovedi niso rožnate. Po prvih osnutkih bodo stroški višji za do 15 odstotkov, najhuje pa je pri energentih:

"Ne moremo vplivati na zemeljski plin, kjer smo vezani na kotlovnico za ogrevanje, pa tudi tukaj smo začeli z aktivnostmi, kako morebiti predelati to kotlovnico, kjer se nam je strošek povečal za 5-krat in verjetno se še bo, ko nam pogodba poteče in ta trenutek še iščemo dobavitelja za naslednje leto. Pri ceni električne energije pa lahko rečem, da smo s 1. septembrom prešli iz okoli 60 do 80 evrov na megavatno uro kar na 330 evrov," pravi direktor Franc Dover.

Upajo, da jim bo težave uspelo ublažiti z optimizacijo poslovanja, kot sta na primer izgradnja sončne elektrarne na strehi sortirnice in večje spodbujanje ločevanja odpadkov:

"Kakšen bo odmik, lahko sedaj le špekuliramo. Težko napovem. Zagotovo bo na eni strani odmik cene navzgor, na drugi strani pa zaradi dobrega dela navzdol. Tako da položnica, ki se bo nanašala na delovanje Snage, tudi v letu 2023 ne bo imela bistvenega vpliva, vsaj po današnjih ocenah, ki jih pač vemo. Te cene, ki so bile letos potrjene v mesecu maju, bodo zagotovo veljale še tudi maja in junija naslednje leto."

Direktor ob tem zagotavlja, da čeprav stroški naraščajo, primanjkuje pa jim tudi kadra, spremembe v načinu in pogostosti odvoza odpadkov niso predvidene.

Več pa v oddaji:

Poslovanje Snage, selitev Pekarne in zbor krajanov v Bresternici