Nadškofijska Karitas Maribor organizira tudi letos adventno božično akcijo »Več luči, več upanja«. V lanski akciji so zbrali 1809 evrov, to pa je bilo premalo za pomoč vsem otrokom v stiski. S plačilom šolske prehrane in šole v naravi bi namreč želeli pomagati vsaj 70-im otrokom. V 30. leto delovanja Nadškofijske Karitas Maribor pa vstopajo z novim programom – in sicer z učno pomočjo za otroke iz družin prejemnic pomoči iz mreže Karitas.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Treba je odkrivati in videti stiske sedanjega časa, opogumljati drug drugega, potem bo med nami vsako leto več luči, več upanja, pravi predsednik Nadškofijske Karitas Maribor Branko Maček.
»Največ velja skrito razdajanje, sočutje, velikokrat dobrota, ki pomaga, da človek lahko zaživi samostojno, da začuti svoje dostojanstvo, da si reče, gre, zmorem.« Informacije o akciji Več luči, več upanja so lani sicer razširili po družbenih omrežjih, dodaja Maček: »žal moram poročati, da smo v lanski akciji Več luči, več upanja zbrali le 1809 evrov, to pa je bilo premalo, da bi pomagali vsem otrokom, ki trkajo na naša vrata. Trenutno redno mesečno pomagamo 30 otrokom s plačilom šolske prehrane in vključili smo 20 otrok v pomoč s plačilom šole v naravi oziroma ostalih šolskih in obšolskih dejavnosti.«

A potrebe so velike in radi bi zagotovili redno pomoč vsaj 70-im otrokom; v program Botrstvo Nadškofijske Karitas pa jih je vključenih 67. Ob tem je razveseljivo, da ob 30-letnici delovanja uvajajo nov program, program učne pomoči za otroke iz družin prejemnic pomoči: »Osnovni namen učne pomoči je zagotoviti varen in odprt prostor, kjer bi učenci skupaj s starši razvili takšne odnose, ki bi spodbujali in stimulirali otrokovo vedoželjnost in željo po pridobivanju novih znanj.«

S humanitarnimi programi so v letošnjem letu pomagali več kot 8 tisoč osebam v hudi socialni stiski, polno pa so zasedene tudi zmogljivosti njihovih socialnih programov: zavetišča Karitas in Ljudske kuhinje Betlehem.