Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Delovno sodišče je izreklo sodbo v medijsko odmevni tožbi nekdanjega učitelja in sindikalnega zaupnika na Srednji šoli za oblikovanje Maribor Dejana Paske, ki je šolo tožil zaradi izredne odpovedi delovnega razmerja. Odpoved je bila nezakonita, šola pa mora profesorja pozvati nazaj na delovno mesto. Sodba še ni pravnomočna.

Sporno sindikalno delo

Dejan Paska je eden izmed treh nekdanjih uslužbencev Srednje šole za oblikovanje Maribor, ki jih je ravnateljica Nadja Jager Popovič v zadnjem letu odpustila zaradi domnevnih kršitev pogodb o zaposlitvi. Očitki so leteli na njegovo sindikalno delo, a so bili neutemeljeni, odpoved pa izdana prepozno, odločitev sodišča pojasnjuje učiteljev zagovornik Dino Bauk: "Mu je bilo očitano, kot da je kot sindikalni zaupnik nagovarjal zaposlene, da škodijo ravnateljici in šoli kot takšni. Izkazalo se je, da je korektno opravljal svojo funkcijo."

Prejel bo tudi izpadle plače

Da je odpoved sporna, sicer že nekaj časa opozarja Sindikat vzgoje in izobraževanja. Sindikalist Boris Radosavljevič pa opozarja še na finančno škodo, ki preti šoli, saj mora učitelju po odločitvi sodišča povrniti plače od lanskega 30. novembra in sodne stroške: "To ni mala stvar in s tem je šoli [ravnateljica] povzročila nemalo materialno škodo. Upam, da bo to končno prepoznal tudi svet zavoda, katerega naloga je pravzaprav kontrolirati delo in zakonitost poslovanja ravnateljice."

Ravnateljica sodbe še ni prejela

Sodba še ni pravnomočna, možne so še pritožbe. Ravnateljica Nadja Jager Popovič in predsednik sveta zavoda Boštjan Petučnik sodbe še nista prejela, zato je ne komentirata. Po mnenju sindikata pa sta bila na sporen način odpuščena še dva zaposlena. Eden se je s šolo že pogodil, tožba učiteljice Cvetke Hojnik pa še poteka.

Še to – ravnateljica Nadja Jager Popovič je bila pred kratkim z večinsko podporo zaposlenih in svetnikov zavoda izvoljena za drugi mandat, sindikat pa od ministrstva zahteva, naj z vnovičnim imenovanjem ne soglaša.