Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Sojenje nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju zaradi zaposlitve podžupanje Astrid Bah bo izpeljalo Okrajno sodišče v Novem mestu. Vrhovno sodišče je namreč ugotovilo okoliščine, ki bi lahko vplivale na nepristranskost mariborskih sodišč.

Franc Kangler je na ponovljenem sojenju v zadevi Astrid Bah na predobravnavnem naroku podal predlog za prenos pristojnosti na drugo okrajno sodišče. Trdil je namreč, da so se v postopkih, vodenih v Mariboru, zgodile številne kršitve in da mu pred Višjim sodiščem v Mariboru ter pred okrajnimi sodišči z njegovega območja ne bo zagotovljeno pošteno sojenje. Vrhovno sodišče pa je ugotovilo, da je razlog dovolj tehten za prenos pristojnosti na drugo sodišče. Franc Kangler k temu dodaja, da je bila odločitev vrhovnega sodišča pričakovana. Ob tem pa se sprašuje, kaj takšna odločitev pomeni za relevantnost celotnega sodišča, tudi v primerih, ki niso zoper njega.

Da je to velika Polomija za mariborska sodišča meni tudi pravnik Jurij Toplak in dodaja, da bi bil čas, da se izpostavi odgovorne. Kangler pa pri tem ne ovinkari in izpostavi sodnika, ki mu je po njegovem mnenju naredil največ krivic. Kot pravi je to sodnik Janez Žirovnik.

Sicer pa na mariborskem sodišču proti Kanglerju ostaja odprt le še primer lutkovno gledališče. V tem mu državno tožilstvo očita, da je zlorabil položaj in Mestni občini Maribor pridobil 27 milijonov in pol premoženjske koristi. Tudi za ta primer Kangler pravi, da bi ga morali razveljaviti, saj nima prave osnove. Zato tudi pravi, da za ta primer najverjetneje ne bo zahteval prenosa na drugo sodišče.