Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V času, ko smo v državi zaradi preprečevanja širjenja okužbe ustavili večji del javnega življenja, se na daljavo seli tudi izobraževanje mladih. Osnovnošolci imajo ta teden podaljšane počitnice, dijaki pa se znova šolajo od doma. Trenutno stanje, ko je v družbi čutiti negotovost, pa vpliva tudi na delo mladih, opozarjajo učitelji.

Negotovost in številne spremembe, ki jih doživljamo, že ves čas epidemije vplivajo na večino ljudi; drugačen način šolanja in omejevanje stikov pa na mlade vpliva še močneje, pove psihologinja na mariborski Osnovni šoli Martina Konšaka Nina Babič in dodaja: "Mladi so drugačni, težje se zberejo in učijo, tožijo o pomanjkanju energije, kar me vse bolj skrbi. Opažamo pa tudi, da se vse več mladih zateka v virtualni svet."

Kaže, da se šolanje na daljavo v sedanjih razmerah morda obeta tudi osnovnošolcem, vendar kljub navdušenju mladih nad digitalno tehnologijo opažajo, da se pouka na daljavo ne veselijo. "Večina si šolanja na daljavo ne želi, tudi tisti, ki šole ne marajo preveč," dodaja Babičeva.

Da je pouk na daljavo naporen za večino dijakov, meni tudi Mojca Šušek, psihologinja na Srednji ekonomski šoli in gimnaziji Maribor in opozarja, da je treba nujno poskrbeti za ranljivo skupino mladih. "To so dijaki, ki so neodzivni in nemotivirani za šolo, dijaki, ki imajo motnje, ovire in posebne potrebe, pa tisti dijaki, ki živijo v težkih družinskih razmerah."

Psihologinji menita, da je treba mladim zdaj še bolj prisluhniti, jim verjeti in pomagati ob spopadanju s težavami in da so strokovnjaki v šolah mladim na voljo tudi po telefonu in video klicih. Delujejo tudi posebne skupine šolskih delavcev, ki so vsak dan v stiku z ranljivimi dijaki.