Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na vnovično napoved zaprtja dejavnosti zaradi širjenja epidemije se odzivajo tudi mariborski šolniki in gospodarstveniki. Opozarjajo na težave, kljub temu pa upajo, da bodo ukrepi epidemijo umirili in si želijo, da zaprtja po 11-ih dneh ne bi podaljšali.

V kolegiju mariborskih ravnateljev opozarjajo, da bo ponovno zaprtje spet porušilo rutino, ki so jo s težavo vzpostavili v zadnjih tednih. Ravnateljica Osnovne šole Rada Robiča Limbuš Mojca Kirbiš:

"Sedaj moramo za pouk na daljavo spet pogledati, katere so tiste vsebine, ki so primerne za poučevanje na daljavo. Potem ne vemo, kako se bomo 12. aprila vrnili v šole, kajti na predmetni stopnji še zmeraj obstaja možnost, da se vrnemo tudi po modelu C1, kar pomeni 6., 7. razred., 8., 9. na 14 dni. Torej zelo, zelo težko načrtujemo delo in pa tudi težko že najdemo vsebine, ki jih še lahko prilagajamo."

Pogoste menjave načina dela tako učence kot učitelje utrujajo. Na napoved zaprtja se odzivajo tudi mali gospodarstveniki. Čeprav bo uradno izpadlo šest delovnih dni, pa bo dejanski primanjkljaj zanje večji, saj mnogi delajo tudi ob sobotah. Telefoni Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor zvonijo od jutra, pravi direktorica Leonida Polajnar:

"To bo povezano ponovno z nižanjem prihodkov za prav ta mikro in mala podjetja, ki so tako ali tako že v tem drugem valu, zdaj pa imamo že tretjega, beležijo kar veliko izgubo prometa, seveda tudi kar se tiče delovne kondicije."

V podjetjih, kjer dejavnost ne bo ustavljena, pa se bojijo težav predvsem z logistiko in mobilnostjo zaposlenih, ki bi lahko ogrozile izpolnjevanje naročil in vzdrževanje poslovnih stikov, sporočajo s Štajerske gospodarske zbornice.