OŠ Tabor I. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
OŠ Tabor I. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Vlada je med ukrepi za blaženje draginje napovedala zamrznitev cen osnovnošolskih malic in oskrbnin v dijaških in študentskih domovih. Ker način financiranja še ni dorečen, so v teh ustanovah zaskrbljen.

Kljub podražitvam živil naj bi cena malice v novem šolskem letu ostala na ravni lanske – 90 centov. Razliko bi kril državni proračun. A ker ustreznega zakona ne bo mogoče sprejeti pravočasno, vlada pričakuje:

"Da lahko šole v tem kratkem času založijo to razliko, kasneje pa lahko uveljavljajo potem povrnitev," je za Televizijo Slovenija povedal šolski minister Igor Papič.

A šole tik pred začetkom pouka uradnih informacij in navodil še nimajo. Ne vedo, kolikšna je najvišja cena, za katero bodo lahko še uveljavljale povračilo. Ravnateljica mariborske Osnovne šole Tabor I Martina Rajšp:

"Problem je namreč tudi v tem, da so osnovne šole različno velike. Pri nas gre konkretno za 617 otrok. Če bo razlika v ceni 60 centov, je izračun 0,60 € krat 617 učencev krat 20 šolskih dni. Mi teh financ zaenkrat nimamo, šola ni profitna organizacija."

Podobno je pri oskrbninah za dijaške domove. Tudi ti uradnih informacij še nimajo, zato se trudijo, da bi dobili nedvoumno zagotovilo, da bodo državna povračila pravočasna in pregledna, pravi ravnatelj mariborskega doma Drava Ivan Sagadin:

"Domovi, ki smo večji od 300 dijakov, lahko živimo, manjši pa zelo težko. Še huje pa je v domovih, ki so združeni s šolami in kuhajo tudi šolske malice."

Ob tem opozarja na posledice epidemije, ko so domovi, ki ob nastanitvah nudijo tudi raznolike dejavnosti, izgubili pomemben del prihodkov, stroški hrane in energije pa še naraščajo.