Nk Maribor se je znašel v obdobju suhih krav in bo treba varčevati, je že takoj  ob nastopu  napovedal novi  športni direktor Oliver Bogatinov. Foto: BoBo
Nk Maribor se je znašel v obdobju suhih krav in bo treba varčevati, je že takoj ob nastopu napovedal novi športni direktor Oliver Bogatinov. Foto: BoBo

Mestni svetniki v Mariboru na dopisni seji sprejemajo tudi ukrepe, s katerimi bi omogočili delovanje javnega zavoda Športni objekti in omilili težke razmere v športnih društvih. Na Športni zvezi so predlagali, da bi društvom izplačali 30 odstotkov letne akontacije.

NK Maribor: Sledi finančna reorganizacija in zmanjšanje stroškov

Društva imajo kljub mrtvilu nekatere neodložljive obveznosti, kot so plače njihovih zaposlenih. Mestni svetniki najbrž ne bodo nasprotovali interventni pomoči, jo pa društva zaradi dolgotrajnega postopka ne bodo dobila čez noč. Od nje so še najmanj odvisni profesionalni kolektivi, kot je najbolj primerljiv s tujimi- nogometni. V najboljših časih je imel na računu tudi 20 milijonov evrov, zdaj se je znašel v obdobju suhih krav in bo treba varčevati, je že takoj ob nastopu napovedal novi športni direktor Oliver Bogatinov: "Nujna bo finančna reorganizacija in zmanjšanje stroškov. Samo tako bo lahko klub deloval na stabilnih osnovah." Ukrepe za novo »resetiranje« kluba, kot se je izrazil poslovni direktor Bojan Ban, bodo sprejeli v prihodnjih dneh.

Moški odbojkarski klub Merkur: Pogodbe naj bi bile izpolnjene do zadnje pike

V drugih mariborskih klubih lahko samo sanjajo o številkah, s katerimi operirajo vijoličasti. V moškem odbojkarskem Merkurju na leto porabijo 200 tisoč evrov, članska ekipa pa jih mesečno stane toliko, kot bolje plačan nogometaš. So igralci zaradi zgodnjega konca prvenstva ostali brez pogodb? "Nikakor ne," je povedal trener Sebastjan Škorc. "Bilo bi nepošteno, če bi to storili. Igralci so se vso sezono obnašali kot pravi profesionalci, s tretjim mestom pa dosegli največji uspeh kluba po več kot 13. letih. Dobili so februarske plače, 18. aprila bodo še marčevske. Potrudili se bomo, da bodo pogodbe izpolnjene do zadnje pike."

Nejasna usoda rokometnega prvoligaša iz Maribora

Nejasna je usoda rokometnega prvoligaša iz Maribora. Njegov proračun je večji od odbojkarskega, a za njim je najslabša sezona, odkar nastopa v elitni druščini. Z odločitvijo prvoligaškega združenja bi kot predzadnji obstal, a se mora s tem oziroma z razširitvijo lige na 14 ekip strinjati še drugoligaški odbor. Dotlej jim ne preostane drugega, kot da čakajo, je nemogoč položaj opisal poslovni direktor Mihael Pisanec: "Čakamo na dokončno odločitev o prihodnji podobi prve lige. Drugoligaški odbor načeloma ni proti razširitvi, zatika se okrog vprašanja, koliko ekip naj bi izpadlo po koncu prihodnjega prvenstva. Šele ko dobimo odgovor o našem statusu, bomo začeli razmišljati o igralskem kadru in se pogovarjati s pokrovitelji."

Manjši športni kolektivi: odvisni od pomoči občine

V manjših športnih kolektivih v Mariboru so bolj kot od pokroviteljev odvisni od finančnih virov občine. Čakajo pa tudi na 2. sveženj zakonskih ukrepov države za omilitev pandemijskih razmer, s katerim želijo pomagati tudi športu.