Dvorana Tabor Foto: www.alesfevzer.com
Dvorana Tabor Foto: www.alesfevzer.com

95 mariborskih športnih društev je prejelo pogodbe o sofinanciranju z občinskega razpisa za izvajanje letnega programa športa. Občina je mednje razdelila nekaj več kot 3,6 milijona evrov, še dober milijon in pol pa so namenili sofinanciranju uporabe javnih športnih objektov. Razpis je prinesel tudi nekaj novosti.

Pogodbe bodo prinesle prepotrebna sredstva društvom, ki gojijo nekomercialne športne panoge. Mariborska društva denar že nekaj let prejemajo šele sredi tekočega leta, njihovo delovanje pa je bilo letos še težje, saj jim je občina odrekla doslej običajno začasno financiranje. Sredstva so letos razdeljevali na podlagi nove razvrstitve v štiri kategorije, kar pa ni prineslo želenih rezultatov, | je kritičen predsednik Športne zveze Maribor Tomaž Barada.

Namesto v prvi so večino denarja dobila društva v drugi kategoriji, razpis pa ni naredil razlike med vrhunskim in rekreativnim športom.

Glede uspešnosti novega sistema na občini še niso zavzeli stališča. Med novostmi razpisa je tudi sofinanciranje zaposlitev 18-ih trenerjev, a Barada opozarja, da je bil denar zanje zagotovljen na račun drugih razpisnih postavk.

Društva so po njegovem tako dobila več denarja za trenerje, a manj za programe.

Barada je sicer prepričan, da gre za običajne težave, ki spremljajo vse novosti, in verjame, da se bodo skupaj z občino iz njih učili in jih popravili.