Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat

Primanjkljaj javnega zavoda Športni objekti Maribor, ki je zaradi negativnega poslovanja v postopku sanacije, dodatno pa ga je prizadela še epidemija, je bil ob koncu letošnjega prvega polletja dobrih 400 tisoč evrov. Epidemija pa je otežila tudi izvajanje sanacijskih ukrepov.

Epidemija je močno okrnila prihodke zavoda Športni objekti Maribor. Kljub polmilijonski COVIDni pomoči občine so v prvem polletju ustvarili 101 tisoč evrov izgube. S prišteto iz prejšnjih let so rdeče številke znašale 414 tisočakov. Dolga je za milijon in pol – skoraj desetino so ga spomladi odplačali – za okoli 673 tisoč evrov pa je terjatev. Zaradi negativnega poslovanja izvajajo sanacijo, na uresničitev katere upa tudi župan Saša Arsenovič: "Vsi mi, ki v mestu živimo, si seveda želimo dobro vzdrževane in pač vsako leto boljše športne objekte, ki nas seveda kot občino stanejo. Želimo pa si, da bi nas stali čim manj, da bi ta javni zavod bil sposoben čim več trženjskih dejavnosti in to bo direktor moral do tega prit s svojimi kadri in z reorganizacijo, ki jo imajo predvideno."

A tudi sanacijo je prizadela epidemija, predvsem na področju upravljanja in trženja, zato se zdaj posvečajo predvsem reorganizaciji. Direktor zavoda Tadej Mežnar: "Smo v fazi reorganizacije in sprejemanja nove sistemizacije in kar se tega tiče predvsem nižanja stroškov vseh storitev, dela, energentov. Maksimalno se trudimo, da te stroške krčimo kolikor se le da, kajti v tem trenutku vsi vemo, da zaradi COVID razmer je skoraj nemogoče tržiti in dodatne vsebine privabljati na naše objekte."

Največ naj bi prihranili z ukinitvijo računovodske službe s petimi zaposlenimi. Zavod ob tem pesti tudi izpad prihodkov zaradi dolgoletne obnove srednjega bazena v kopališču Pristan. Direktor kljub vsemu pričakuje, da bo poslovanje do konca leta uravnoteženo.