Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat

Mariborski mestni svetniki bodo potrjevali letno poročilo Javnega zavoda Športni objekti Maribor za leto 2020, ki ga je zaznamovala epidemija. Poslovanje zavoda je bilo z javno pomočjo pozitivno, a je zaradi preteklih dolgov v procesu preoblikovanja, ki se bo končalo letos.

2020 je leto, ki ga bo šport kot celota želel čim prej pozabiti, piše v poslovnem poročilu športnega zavoda. Število obiskovalcev javnih igrišč in dvoran se je zmanjšalo za skoraj 60 odstotkov. Društva so za najemnine porabila slabo polovico od 1,8 milijonskega zneska iz občinskega športnega razpisa. Upadli so tudi drugi prihodki, 100 tisočakov pa je zmanjkalo zaradi nedokončane dolgoletne obnove srednjega bazena v Pristanu. A zaradi koronskega zaprtja je bilo za dobrega pol milijona evrov manj stroškov. Zavod pa je prejel tudi pomoč: skoraj milijon od občine in 100 tisočakov od države. Direktor Tadej Mežnar:

"Leto 2020 smo prvič po sedmih letih zaključili s presežkom v višini dobrih 17 tisoč evrov. V prvem trimesečju letošnjega leta beležimo presežek v višini 3800 evrov, tako da se finančno pobiramo."

Težava ostajajo dolgovi iz preteklosti in neporavnane tekoče obveznosti v vrednosti 740 tisočakov do javnih podjetij. Tista, ki so del Javnega holdinga Maribor, bodo zato terjatve preoblikovala v lastniške deleže, pojasnjuje direktor:

"V okviru tega delovanja vidimo ogromno sinergijskih učinkov, kajti koristili bomo lahko skupne strokovne službe in pa tudi druge storitve od podjetij, ki so že vključena v del holdinga."

Zavod se bo zato do 1. julija preoblikoval v d. o. o. Med večjimi izzivi bo tudi prevzem upravljanja smučišč od podjetja Marprom in sodelovanje pri organizaciji Evropskega festivala olimpijske mladine leta 2023.