Foto: Radio Maribor/UGM
Foto: Radio Maribor/UGM

Umetnostna galerija Maribor tudi v letošnjem poletju ob četrtkovih poznih popoldnevih organizira brezplačna kolesarska vodstva po Mariboru, na katerih udeleženci odkrivajo zanimive kulturne in umetniške spomenike v Mariboru.

Kolesarske poti po Mariboru so priljubljena oblika spoznavanja mesta in njegove zgodovinske, kulturne in umetniške podobe, ki je mnogi prebivalci, četudi se vsak dan gibljejo v mestu, ne opazijo. Urša Rotman pove: "Z vodenimi kolesarjenji, ki vedno potekajo ob pomoči članov mariborske kolesarske mreže, želijo udeležence na prijeten način seznanjati z bogato umetniško krajino na prostem. Želimo namreč ozavestiti ljudi o umetniških delih na prostem in so živi našega mesta."

Četrtkove kolesarske poti so vedno posvečene drugi tematiki. Različni spomeniki so tako iztočnica za obujanje bogate mariborske zgodovine, obdobje 1. in 2. svetovne vojne, industrijske dediščine. Zelo priljubljena so kolesarjenja, na katerih obiskovalci spoznavajo spomenike znanih osebnosti Maribora, Forma vivo, plastike kiparke Vlaste Zorko, stenske poslikave in grafite in jih avgusta znova načrtujejo.

Mariborčanka Irena Sapač: "Zelo sem navdušena nad kolesarjenjem po umetniških poteh Maribora. Prav prijetno je kulturo, umetnost našega mesta spoznavati na kolesu, v družbi , zato se veselim novih kolesarjenj."

Spoštljivejši odnos do kulturne dediščine se s podobnimi programi krepi, še pove Urša Rotman, ki bo obiskovalce drevišnjega kolesarjenja, začelo se bo ob 18. uri pred Umetnostno galerijo Maribor, popeljala med spomeniki sodobne umetnosti.