Foto: BoBo
Foto: BoBo

S sproščanjem ukrepov je od danes tudi v Mariboru dovoljenih večina storitvenih dejavnosti, sprostile pa so se še številne omejitve na področju športa.

Mariborski obrtniki in trgovci se sproščanja veselijo, v Območni obrtno-podjetniški zbornici pa upajo, da bi se jim lahko kmalu pridružili še gostinci.

Direktorica Leonida Polajnar: "Vsaj tako kot v nekaterih sosednjih državah, kjer odpirajo nekje vrtove, kjer dejansko vsaj neko upanje obstaja, da tudi gostinci končno začnejo poslovati in delovati."

Nekatera pravila glede testiranja so povzročila zmedo, zato je zbornica namenila veliko truda obveščanju. Sodelujejo tudi v državnem programu deljenja mask najmanjšim podjetjem.

Odprte tudi tržnice

Obvezno testiranje je presenetilo tudi branjevke, a so se z ukrepom sprijaznile, pravi vodja mariborskih tržnic Nataša Matijevič in dodaja, da so te odprte kot doslej. Spomni tudi na novost na tržnici Radvanje:

"Ponudbo, ki so jo Radvanjčani vajeni, smo povečali s sokom aronije, medom, čaji, zelišči, dodatno je tudi prodaja vina, pekovskih izdelkov ..."

Sprošča se tudi šport

Sprostitve so dosegle tudi šport. Vrata med drugim lahko odprejo fitnesi. Številnim zaradi neustrezne državne pomoči grozi propad, je prepričan lastnik fitnesa Forma Miro Jerenec, takšni pa bodo nekateri ukrepi: "Pravila igre so skoraj identična, kot so bila v prvem delu. To pomeni vstop v sam objekt z masko, čim manj gibanja v garderobi, najboljše je, da stranke pridejo že oblečene za športno vadbo in se samo preobujejo. Imamo tudi razkužila v dvajsetih stekleničkah, tako da si vsak vadeči svojo stekleničko vzame, z brisačkami, da takoj, ko povadi, ali pred vadbo, sam očisti napravo. Pri vadbi vzdržujemo dva metra razdalje."

Mariborski javni športni objekti so odslej odprti tudi za neprvoligaške športnike, kopališče Pristan ostaja zaprto za rekreativce.

Sprememba tudi pri testiranju smučarjev

Ker je smučanje odslej dovoljeno z do sedem dni starim negativnim izvidom, bo hitro testiranje na mariborskem smučišču na voljo še danes, nato pa le ob sredah in sobotah.