Foto: BoBo
Foto: BoBo

Sanacija srednjega bazena v mariborskem kopališču Pristan, ki je zaprt že od leta 2014, se ponovno zamika, saj izvajalci niso odpravili gradbenih napak do predvidenega roka. Ponoviti pa bo treba tudi razpis za izvajalca energetske sanacije kopališkega poslopja. Kljub temu na občini upajo, da bi lahko prvi kopalci v bazen skočili prihodnjo jesen.

Ko se je lani po več letih končala obnova srednjega bazena v kopališču Pristan, je na dan prišlo več napak. Nerjaveče jeklo je rjavelo, prav tako armatura, oplesk je odstopal, beton se je luščil; največja težava pa je bila puščanje bazena. Podžupan Samo Peter Medved: "Naročeno je bilo, da se bazen sanira, da se zagotovi ustrezna trajnost konstrukcije, da se nadomesti korodirana armatura, da se izvede ojačitev. Vse to ni bilo izvedeno, tako da tudi sam bazen trenutno ne tesni."

Rok za odpravo napak so z 10. oktobra podaljšali na 15. november, a je to zadnje podaljšanje.
"Drugače bomo pač ukrepali v skladu s pogodbo," pravi Medved.

Tudi če bi sanacija že uspela, kopalcev bazen še ne bi mogel sprejeti, saj je predvidena še energetska sanacija kopališkega objekta. A ponudbe, prispele na občinski razpis, so vsebovale prevelike zneske, zato ga bodo ponovili. To pomeni dodatno izgubo časa, je čas epidemije za gradnjo ugoden; podžupan upa, da bodo bazen vendarle lahko odprli prihodnjo jesen: "Veliko dobrih izvajalcev na trgu ni. Zadeva je tehnološko izjemno zahtevna. Objekt je star 50 let in imamo težave tako s samimi tehnološkimi in projektnimi rešitvami kot tudi z izvedbo, tako da, ni nam lahko, če želimo septembra 2021 tukaj res imeti urejen srednji bazen, tako kot se spodobi za Maribor."

Obnova bazena je do zdaj že stala okrog 1,4 milijona evrov, za energetsko sanacijo pa je predvidenih še okrog 1,8 milijona evrov.