Foto: BoBo
Foto: BoBo

V gospodarstvu se bojijo novih podražitev. Vlada je sicer podaljšala veljavno znižanje trošarin, ne pa še zamrznitve maloprodajnih cen pogonskih goriv, ki se izteče jutri opolnoči. Bratko Zavrnik.

Za liter 95-oktanskega bencina je zdaj treba odšteti malo čez evro in pol, po izračunu časnika Finance pa bi se lahko podražil za okoli 10 centov. Liter dizla pa z 1,54 na 1,8 evra. // Podpredsednik Obrtno-podjetniške zbornice Maribor Marko Gorjak meni, da je podaljšanje zamrznitve cen nujno:

"Tisti, ki so kakorkoli izvozno usmerjeni, bodo imeli večjo težavo z likvidnostjo in ostalimi stvarmi, ker čisto enostavno teh stroškov ni možno v celoti prenesti na končnega odjemalca."

Podražitve bodo najprej prizadele predvsem avtoprevoznike, učinek pa bi se lahko razširil še na druga podjetja in potrošnike. Sicer pa naraščajo tudi drugi stroški, zato pričakujejo konkretnejše ukrepe na več področjih.

"Podražitve so prinesle problem v likvidnosti podjetij, zaradi vseh teh težav s kadrom, ki je tudi v tujini prisoten, pa morajo podravska in podjetja ob meji tudi zviševati plače, zato, da lahko nekako zadržijo kader. Mislim, da v kombinaciji z vsemi temi drugimi podražitvami, bo slej kot prej prihajalo do stečajev in podobnih težav," pravi podpredsednik Obrtno-podjetniške zbornice Maribor.

Podražitve energentov sicer ob podražitvah hrane najbolj poganjajo inflacijo, sporoča Statistični urad. Cene življenjskih potrebščin so se aprila na letni ravni zvišale za 6,9 odstotka, kar je 1,5 odstotne točke več kot v marcu. Na mesečni ravni so se po marčnem 1,1-odstotnem padcu tokrat dvignile za 2,6 odstotka.