Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Z današnjo trgatvijo 450-letne trte na mariborskem nabrežju Lent se je simbolično končal štiridnevni festival, posvečen tej najstarejši trti na svetu. Prireditev se je odvila na še nedokončani promenadi na Lentu, kar je omejilo prostor za obiskovalce, kljub temu pa je sončno dopoldne privabilo kar nekaj ljudi.

Razmere za vinogradnike so bile letos težke. Grozdje, ki ljubi sončne žarke, je vse prepogosto trpelo pod dežnimi kapljami in točo. Zato se je prepolovila tudi letina Stare trte, pravi njen skrbnik Stane Kocutar:

"Pridelek je bil nekoliko manjši, 32 kilogramov, še zmeraj znotraj dolgoletnega povprečja, hkrati pa je bila kakovost izjemno dobra."

Prvi grozd je danes utrgal baletnik Edward Clug, trgatev pa so nadaljevali njeni tradicionalni obiralci - Malečniški brači.

Zaradi gradbiščnih razmer na dravski promenadi so prostor omejevale ograje, razen povabljencev pa je morala večina gostov na žgočem soncu stati. Nekatere prodajalce je zmotil utesnjen prostor za stojnice. A tistih, ki smo jih povabili pred mikrofon, to ni motilo.

Razglasili so tudi novo mariborsko vinsko kraljico. Krono je iz rok Neže Jarc prejela Maruša Mukenauer:

"Želim vino približati predvsem mladim, to našo kulturo, jih spodbuditi za takšno druženje. Mislim, da vedno napredujemo, še vedno pa je lahko bolje."

Na Zavodu za turizem pa že pogledujejo v prihodnost. Upajo, da bo dolgotrajna obnova Lenta kmalu le končana. Spremembe pa načrtujejo tudi v Hiši stare trte.