Center za zaslužne profesorje in upokojene visokošolske učitelje Univerze v Mariboru je v začetku maja postal 66. član prestižne mreže evropskih univerz, prijaznih do starosti, ki deluje na dublinski mestni univerzi. S tem se tudi na mariborski univerzi odpira vrsta priložnosti za sodelovanje upokojenih profesorjev v izobraževalnem in raziskovalnem procesu.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Centru za zaslužne profesorje in upokojene visokošolske učitelje se je pridružilo že 37 upokojenih profesorjev Univerze v Mariboru, vodi pa ga zaslužni profesor dr. Peter Glavič. Ustanova naj bi pomagala k večji aktivnosti zaslužnih in upokojenih profesorjev, saj imajo veliko znanja: »in tudi možnosti, da sodelujejo tako v državnem merilu kot tudi mednarodno. Aktivnost je dobra tudi za njih, saj ostajajo dejavni, prav tako pa je dobra za državo oziroma univerzo, saj lahko z nekaterimi raziskavami pridobivajo tudi sredstva, poučujejo pa lahko tudi v vseživljenjskem učenju. Ena od zadev, kjer smo dejavni, je mednarodno sodelovanje in zato smo vložili prošnjo na univerzi, da se vključimo v svetovno mrežo starosti prijaznih univerz, ki ima trenutno 66 članov. Največ jih je iz ZDA, Irske in Kanade,« pravi dr. Peter Glavič.

Deset načel starosti prijazne univerze
V svetovni mreži starosti prijaznih univerz velja deset načel starosti prijazne univerze:
»Načela omogočajo sodelovanje starejših v vseh temeljnih dejavnostih univerze, vključno z izobraževalnimi in raziskovalnimi programi, prepoznati vrsto izobraževalnih potreb starejših; od tistih, ki so predčasno opustili šolanje, do tistih, ki želijo pridobiti magisterij ali doktorat. Poleg tega načela zagotavljajo, da bodo raziskovalni programi upoštevali potrebe starajoče se družbe in spodbujali javno spoznanje o tem, kako lahko visokošolsko izobraževanje bolje odgovori na različne interese in potrebe starejših.« Vse to pa naj bi povečalo razumevanje študentov o koristnosti dolgega življenja ter vse večje kompleksnosti in bogastva, ki ga staranje prinaša v našo družbo.

Velika ekonomska in družbena moč

»Starostniki bodo predvidoma v naslednjih desetletjih dosegli trideset odstotkov vsega prebivalstva, to je po eni strani veliko ljudi, po drugi pa tudi velika ekonomska in družbena moč,« dodaja Peter Glavič.

V Centru za zaslužne profesorje in upokojene visokošolske učitelje Univerze v Mariboru si želijo tudi izboljšati dostop starejših do univerzitetnih programov o zdravju in dobrem počutju ter umetnostnih in kulturnih dejavnosti na univerzi, pa tudi zagotoviti reden dialog z organizacijami, ki zastopajo interese starajočega se prebivalstva.