Foto: BoBo
Foto: BoBo

Številni otroci, tudi predšolski vedo, kaj se dogaja, vendar se težko soočajo z omejitvami gibanja in druženja s svojimi vrstniki.

Na preprost, njim razumljiv, tudi zabaven način naj jim starši pojasnijo razloge za omejitve, pojasnjuje psihologinja Alenka Seršen Fras z mariborskega svetovalnega centra in poziva starše, naj poslušajo otroke in naj ne prezrejo njihovih bojazni, strahov. » Starši so otrokom zgled, zato naj ostajajo mirni, strpni, o nastalih problemih naj govorijo realno, odkrito, kajti otroci hitro prevzamejo neresnične zgodbice. Otrokom moramo povedati, da je njihova naloga, da se tudi sami igrajo, predvsem pa jim moramo biti v oporo in jih spodbujati, da se o svojih stiskah pogovarjajo z odraslimi,« poziva Alenka Seršen Fras.

Staršem najstnikov, ti v času odraščanja močno pogrešajo družbo vrstnikov, zato skušajo kršiti omejitve gibanja, psihologinja svetuje, naj prepovedi glede gibanja in druženja s prijatelji, tudi na skrivaj, postavijo jasno in odločno ter zahtevajo, da jih mladi upoštevajo.

Pri nekaterih mladostnikih je dobro uvesti tudi nagrade, drugim pa odvzeti privilegije, še pravi psihologinja. Sicer pa so strokovni sodelavci mariborskega Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše dosegljivi za pogovore in napotek po spletni pošti "svetovalni.center-mb@guest.arnes.si", med delovnim časom pa tudi na telefonski številki 040 - 832 - 105.