Obnova celotnega Sodnega stolpa bi lahko bila končana marca prihodnje leto. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Obnova celotnega Sodnega stolpa bi lahko bila končana marca prihodnje leto. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Na območju minoritskega kompleksa na mariborskem Lentu poteka obnova Sodnega stolpa in zgradbe, v katero bo umeščen vinogradniški muzej, ki naj bi ga poimenovali Muzej najstarejše trte. Dela potekajo tudi na objektu Tri babe, kmalu pa naj bi začeli korenito obnavljati tudi Vojašniški trg. Celotna obnova območja naj bi bila končana do prihodnjega septembra, posamezni projekti pa že prej.

Dela v bodočem vinogradniškem muzeju so pred koncem, zdaj nameščajo notranjo opremo, tako da naj bi bila muzejska stavba nared že do martinovega. Obnova celotnega Sodnega stolpa pa bi lahko bila končana marca prihodnje leto, napoveduje Teobald Pajnik iz projektne pisarne mariborske občine: "Dela se že konstrukcija, instalacije. Sledila bo fasada in tako naprej."

Obnovitvena dela potekajo tudi v t. i. objektu Tri babe, kjer bodo pomožni prostori lutkovnega gledališča. Po koncu zunanjih del na tem objektu pa se bo lahko začela tudi celovita obnova Vojašniškega trga, pravi sogovornik: "Se statično sanirajo zidovi, spodaj smo odkrili tudi neke druge zgradbe. Odkrili smo tudi artefakte iz baroka. Širi se arheološki del in to nam tudi zaustavlja tempo obnove."

Za obnovo celotnega območja je predvideno 6 milijonov evrov, vendar se lahko obnova Vojašniškega trga, ki je ocenjenega na dobre 3 milijone, zaradi arheoloških izkopavanj in s tem povezanih prilagoditev še podraži, in to za do deset odstotkov.