Zdravila Foto: Mojca Jež
Zdravila Foto: Mojca Jež

V mariborskem univerzitetnem kliničnem centru mineva sto let od ustanovitve bolnišnične lekarne, kar so obeležili z vseslovenskim simpozijem, na katerem so se seveda poleg novih strokovnih izzivov ozrli na uspešno prehojeno pot do danes, ko se je osnovnemu poslanstvu lekarne pridružila še obravnava kliničnih farmacevtov ob bolnikovi postelji.

Vsaj kakšnih pet generacij se je izmenjalo v mariborski bolnišnični lekarni, ki so v vseh teh letih oskrbele preko milijon bolnikov tako z zdravili kot medicinskimi pripomočki, je spomnil nekdanji predstojnik bolnišnične lekarne doktor Silvo Koder, kakor tudi, da se je osnovna vloga lekarne v zadnjih letih spremenila, saj je v ospredju klinična farmacija. "Z njenimi specialisti v novejšem času obravnavamo bolnikovo terapijo ob njegovi postelji na raznoterih bolnišničnih oddelkih, skupaj z ostalimi člani zdravstvenega tima," pravi.

"Velik segment bolnišnične lekarne skrbi tudi za proizvodnjo zdravil, ki na tržišču niso dosegljiva," dodaja predstojnica bolnišnične lekarne magistra Maja Petre. "Mi letno pripravimo okrog 130 tisoč lastnih izdelkov. Skozi roke lekarniških delavcev gre vsakodnevno več tisoč pakiranj zdravil ali medicinskih pripomočkov," še spominja. Ob tem so klinični farmacevti v minulem letu opravili tudi več kot 7 tisoč storitev oziroma priporočil za bolnike.

Zaposleni v mariborski bolnišnični lekarni so si ob tej priložnosti zaželeli, da bi tudi v prihodnje lahko tako dobro skrbeli za bolnike, pa tudi da bi dobili nove prostore, saj je lekarna potrebna celovite prenove.