Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Strokovnjaki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so v Mariboru uspešno dezaktivirali v torek najdeno 250 kilogramsko letalsko bombo iz druge svetovne vojne. Akcija je bila končana prej, kot je bilo načrtovano, tako da so sirene konec nevarnosti oznanile že okoli 13:20, s tem pa je zaključena tudi evakuacija.

Na srečen razplet je čakalo 131 prebivalcev, ki so morali zapustiti domove v razdalji 300 metrov od lokacije bombe na sicer pretežno industrijski Prevorškovi ulici. Najbolj pa sta si uspeha želela pirotehnika, ki sta pristopila k bombi na dnu 10 metrske varnostne jame in odvila vžigalnika. Jože Novak:

"Gor damo eno specialno orodje ... to so skrivnosti, kot imajo kuharji svoje skrivnosti, jih imamo tudi mi. Ko pa je popustilo, pa je hitro šlo. Mislim, da sta bila po 5 ali 10 minutah oba že zunaj."

Aljaž Leban dodaja, da so strah pregnale dolgoletne izkušnje in dobra, večdnevna priprava:

"Ko smo enkrat naredili identifikacijo, smo vedeli, za kaj gre, in je bilo odvisno le od tega, ali bo stvar popustila ali ne. Če ne bi popustila, bi dali bombo v luknjo, jo zakopali in detonirali. Imeli smo srečo. Ni rečeno, da bo vedno tako, ampak zadnja leta nam je v Mariboru dobro uspevalo."

To je v zadnjih petih letih namreč že četrta najdena bomba iz druge svetovne vojne, najbrž pa jih je v zemlji skritih še več. Mariborska občina je zato izdelala podroben načrt, ki je lahko investitorjem v pomoč pri gradnji, pravi mariborski podžupan Samo Peter Medved:

"V primeru predhodnih raziskav se lahko nevarnosti izognemo."

Na Maribor je namreč med drugo svetovno vojno padlo okoli 16 tisoč bomb, nihče pa ne ve, koliko jih je ostalo neeksplodiranih.