Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Od danes naprej je obvezna namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok v vseh večstanovanjskih stavbah. Zanjo morajo poskrbeti upravniki, plačati pa etažni lastniki, a bo strošek precej manjši kot pomladansko razkuževanje skupnih prostorov.

Po vladnem odloku morajo biti v vseh večstanovanjskih stavbah nameščeni razpršilniki z razkužilom ob vhodu v stavbo in ob vhodu v dvigalo. Vseh stavb upravnikom še ni uspelo ustrezno opremiti. V Stanivestu so nameščanje že začeli v preteklih dneh, opremiti pa morajo 1.300 vhodov. Vodja upravljanja in vzdrževanja Biserka Kolar: "Takoj po izdaji odloka smo naročili potrebno opremo in jo začeli nameščati. Nameščanje še vedno poteka in poskrbeli bomo za to, da bodo vse stavbe čim prej opremljene."

Staninvest se je odločil za namestitev dozirnikov, ki stanejo po 15 evrov, strošek pa se razdeli med etažne lastnike. Nekoliko dražji so dozirniki, ki jih nameščajo v Uprastanu – 50 evrov, a to bo za lastnike še vedno ceneje kot pomladanski ukrep razkuževanja, ocenjuje direktor Saša Baltič: "V primerjavi z obveznim razkuževanjem ob prvem valu je strošek občutno manjši." Z montažo so začeli danes, ker upravljajo 250 stavb, pa bo nameščanje trajalo do petka.