Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Da so letošnje najdaljše šolske počitnice tako rekoč pri koncu, pričajo tudi vrste v papirnicah in prodajalnah s šolskim materialom in potrebščinami. Mnogim staršem, ki težko zmorejo stroške tega nakupa, so tudi letos pomagali pri humanitarnih organizacijah in tudi šole same.

Šolarji skupaj s starši te dni izbirajo še zadnje potrebščine, ki jih bodo pred ponedeljkovim prvim šolskim dnem zložili v šolske torbe. Stroški za polno šolsko torbo so letos od 100 do 200 evrov, pravi Karmen Uranjek iz Mladinske knjige in dodaja, da so med šolami sicer velike razlike: "Tam nekje 70-80 evrov je povprečni znesek, s tem, da na določenih šolah je ta znesek tudi precej nižji, na določenih šolah pa tudi kar dosti več."

Pri nakupu šolskih potrebščin tudi letos po svojih močeh pomagata Nadškofijska Karitas in Rdeči križ. Pri slednjem so letos razdelili 300 polnih šolskih nahrbtnikov, kar pa je, kot ugotavlja Iztok Krebs, občutno premalo: "Ja, pravzaprav bi potreboval enkrat več ali pa še malo več od tega števila, ki ga razdelimo."

Tudi pri Nadškofijski Karitas Maribor so letos priskočili na pomoč in razdelili "do sedaj 15 tisoč različnih šolskih potrebščin, s katerimi bo napolnilo torbe približno 1500 šolarjev s širšega mariborskega območja," še dodaja generalni tajnik Darko Bračun.