Foto: Marprom
Foto: Marprom

Medtem ko so dijaki že dodobra poprijeli za šolske obveznosti, bodo študentje znova napolnili predavalnice prihodnji teden. Tako je čas, da si med drugim priskrbijo tudi subvencionirane vozovnice za prevoz do fakultet. Postopek oddaje vlog in nakupa je zelo podoben lanskemu, le da letos ni treba priložiti potrdila o vpisu.

Kar zadeva nakup subvencioniranih vozovnic, ki jih študentje uporabljajo za prevoz z vlakom, medkrajevnim in tudi mestnim avtobusom novo študijsko leto, ne prinaša bistvenih sprememb, pravi Irena Polajžar iz Marproma: "Edina razbremenitev je, da vloge za subvencionirano vozovnico ne rabijo biti več potrjene, ker se evidence o vpisih v šolo pridobivajo iz uradnih evidenc." Je pa vloge mogoče oddati tako osebno na prodajnih mestih prevoznikov kot v elektronski obliki: "Vlogo je možno oddati elektronsko preko portala subvencij, rabijo pa certifikate za poslovanje preko spleta."

Prek spleta je od letos mogoče kupiti tudi vozovnico, medtem ko je samo kartico, če je še nimate, vendarle treba prevzeti osebno. In še cene. Te ostajajo letos nespremenjene. Medkrajevne so najcenejše 25 evrov do 60 kilometrov, med 60 in 90 km 35 evrov in nad 90 km 55 evrov. Študentje, ki bivajo v študentskih domovih, pa imajo možnost nakupa vozovnic za 10 voženj, te pa stanejo 20 evrov. Temu je treba prišteti še 5 evrov doplačila za morebitni mestni promet.

Na Marpromu za zdaj še ni gneče, dodaja Polajžarjeva. Po izkušnjah preteklih let študente množičneje pričakujejo po prvem tednu v oktobru.