Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Študentje si ob sproščanju protiepidemijskih ukrepov vse bolj želijo čimprejšnje vrnitve v študentske domove. A domovi za zdaj ostajajo zaprti. Študentje pa opozarjajo tudi na po njihovem nepravično ureditev oprostitve najemnin in se bojijo, da bi moral zavod zaradi izpada prihodkov najemnine morebiti povišati.

Domovi zaprti do nadaljnjega

Čeprav študij še vedno poteka na daljavo, se življenje normalizira. Vrnitve v domove si želijo tako tisti, ki bi prišli le po študijsko literaturo, kot tudi vse več tistih, ki opravljajo študentska dela. Kot pravi članica Študentskega sveta stanovalcev študentskih domov Univerze v Mariboru Zala Virant, so nekateri od študentskega dela eksistencialno odvisni.

O tem se je s pristojnim ministrstvom pogovarjala tudi direktorica Študentskih domov Univerze v Mariboru Maja Krajnc Ružič. Domovi ostajajo zaprti do nadaljnjega, je povedala, začenjajo pa pripravljati smernice in pravila, v skladu s katerimi bi jih lahko odprli.

Zakaj nekateri niso oproščeni najemnin?

Čimprejšnje vrnitve pa si želijo tudi tisti, tako tujci kot Slovenci, ki v domovih namesto po subvencionirani bivajo po ekonomski ceni, a imajo dodatno težavo, opozarja študentska svetnica. Tudi tisti, ki v času epidemije ne bivajo v domovih, bodo morali plačati polno najemnino.

Direktorica pojasnjuje, da so imeli ti študenti sicer možnost ostati v domovih in se zaveda njihovih težav, a jo je ministrstvo obvestilo, da se bo možnosti za te študente iskalo v prihodnosti, za zdaj pa stvari ostajajo, kot so.

Zavod bi jih lahko najemnine oprostil sam, a bi bile finančne posledice prehude za zaradi epidemije obubožano blagajno. Predstavniki Študentskega sveta se ob tem bojijo, da bi moralo vodstvo zavoda v prihodnje morebiti celo povišati stanarine. Direktorica sicer pričakuje, da država celotnega izpada ne bo pokrila, a se o višanju stanarin za zdaj še niso pogovarjali.