Foto: BoBo
Foto: BoBo

Prihodnji teden se začenja novo študijsko leto, ki bo zaznamovano z ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa. Na mariborski univerzi upajo pa kljub temu upajo, da jim bo uspelo večino predavanj izvesti v živo. V veljavi pa so tudi posebna pravila za bivanje v študentskih domovih.

Ministrstvo za izobraževanje je v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje pripravilo smernice za izvedbo študija v zimskem semestru. Univerze so se temu prilagodile po svojih tehničnih zmožnostih.

Zaradi predpisa o posebnem prezračevanju in omejitvi števila študentov pa bodo vseeno morali na večjih oddelkih predavanja izpeljati po t. i. kombiniranem sistemu. Kot pojasnjuje rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič, bo tako v predavalnicah le del študentov, preostali pa bodo predavanja spremljali na daljavo. Študentje se bodo pri tem izmenjevali, tako da bodo občasno vsi imeli priložnost spremljati predavanja v predavalnici.

Ta teden so se začeli polniti tudi mariborski študentski domovi, kjer bodo sprejeli 700 novih študentov. Tudi v teh pa veljajo posebna pravila. Upoštevati je treba varnostno razdaljo v skupnih prostorih, se razkuževati, prepovedano so tudi obiski in prenočitve drugih ljudi.

Kot zagotavljajo na univerzi, so vsi ukrepi sprejeti z namenom preprečevanja širjenja bolezni, zato se bodo po potrebi prilagodili navodilom pristojnih institucij.