Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na spletnih straneh eUprave je od torka mogoče oddati vlogo za izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka študentom v znesku 150 evrov. S tem želi vlada omiliti finančno stisko, ki so jo študenti utrpeli zaradi epidemije. Roka za oddajo vloge ni. Nakazila bo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport opravljalo »tekoče«, je zapisano na spletni strani. Do dodatka so upravičeni redni študenti javnoveljavnih študijskih programov v Sloveniji, s stalnim prebivališčem v Sloveniji. V naši državi študira skoraj 70 tisoč rednih in izrednih študentov, vloge pa jih je do petka dopoldne oddalo skoraj 50 tisoč. Študentske organizacije ob tem opozarjajo, da je veliko študentov eksistencialno odvisnih od študentskega dela in da bodo zaradi zmanjšanja obsega dela pristali v hudi socialni stiski.

Solidarnostni dodatek za zdaj pripada le rednim študentom, vlada pa obljublja tudi vključitev izrednih. Študentske organizacije med upravičenci pogrešajo slovenske študente na tujem in tuje študente. K temu poziva tudi Univerza v Mariboru, pravi prorektorica za študentska vprašanja Teja Štrukelj: "Da naj se ta dodatek dodeli tako izrednim kot rednim študentom ne glede na to, kje je njihovo prebivališče in pa tudi, katerega državljanstva navsezadnje so."

Enkratni dodatek po njenem ne bo nadomestil izpada študentskega dela. Po podatkih Študentske organizacije Univerze v Mariboru se je njegov obseg zmanjšal za od 70 do 90 odstotkov, kar bi lahko v socialno stisko pahnilo do 30 odstotkov študentov, pravi Tina Smonkar: "Strah nas je, da bodo študentje primorani opustiti študij prav tako zaradi nezmožnosti plačevanja življenjskih stroškov, torej najemnin, kot tudi stroškov izobraževanja."

Na mariborski univerzi takšnega razvoja dogodkov še ne zaznavajo, udeležba virtualnega pouka se povečuje, pa pravi prorektorica Teja Štrukelj.

Sicer pa se je število prostih del v ponudbi E študentskega servisa na območju Maribora zmanjšalo s 420 na manj kot 70. Zaznavajo pa, da sta dve tretjini študentov, ki so delali že pred epidemijo, ta delovna mesta ohranili. S sproščanjem ukrepov sicer pričakujejo nova delovna mesta. Povprečni zaslužek je pred epidemijo znašal 180 evrov, novih podatkov še nimajo.

V Študentski organizaciji Univerze v Mariboru si za ublažitev stiske med drugim želijo spremembe enkratne pomoči v mesečno in sofinanciranje najemnin.