Glede na potrebe bodo jeseni vpis povečali še za petino oziroma za 20 študentov. Foto: BoBo
Glede na potrebe bodo jeseni vpis povečali še za petino oziroma za 20 študentov. Foto: BoBo

Študij na mariborski Medicinski fakulteti je končalo že skoraj 800 diplomantov. Ob 15-letnici delovanja fakultete pripravljajo danes ob 17-ih svečano akademijo, na kateri se bodo spomnili pomembnih mejnikov in dosežkov, ob enem pa izpostavili pomembnejše načrte in cilje, ki jih želijo doseči. Med njimi sta začetek študija dentalne medicine in farmacije.

Odlok o preoblikovanju Univerze v Mariboru in ustanovitvi Medicinske fakultete je Državni zbor Republike Slovenije soglasno sprejel 2. oktobra 2003. Naslednje leto je študij medicine v Mariboru začela prva generacija študentov. Študij je prvih 9 let potekal na rektoratu in različnih fakultetah. Pomemben mejnik je bila izgradnja Medicinske fakultete na Taborskem nabrežju, leta 2013. Takrat so dobili ne le svoje prostore, ampak tudi sodobne študijske pogoje, pravi eden od snovalcev študija medicine v Mariboru, prvi in aktualni dekan Medicinske fakultete Ivan Krajnc: "Pomemben mejnik je zlasti v kvalitetnem preskoku pouka. Tukaj so te moderne aparature, ki jih imamo na razpolago, ki so omogočile še večjo kvaliteto zlasti pridobivanja zlasti kliničnih veščin, uporabo najrazličnejših simulatorjev."

Ustanovitev druge Medicinske fakultete v državi je bila nedvomno velika pridobitev ne le za mariborsko Univerzo in mesto Maribor, pač pa tudi za širšo regijo in celotno Slovenijo, je prepričan sogovornik: "Dali smo ne nazadnje zdaj že skoraj 800 diplomantov, zdravnic in zdravnikov." …Ki že pomagajo blažiti kadrovsko podhranjenost slovenskega zdravstva.

Glede na potrebe bodo jeseni vpis povečali še za petino oziroma za 20 študentov. Odločitev, ali se bodo študentom splošne medicine v Mariboru že to jesen pridružili tudi študentje stomatologije, je v rokah države, ki mora zagotoviti potreben denar. Med načrti, ki jih želijo uresničiti, ostajata tudi študij farmacije v Mariboru in program splošne medicine v angleškem jeziku.