Navihana in razigrana se v mesto vrača svetlobna postavitev Lumina. S svojimi vilinskimi ustvarjalkami prinaša letos praznično svetlobo na Židovski trg in Lent. Svoje zgodbe spleta iz bajk in starih slovenskih običajev, poigrava se z različnimi materiali in namiguje, naj se svojim čutom pustimo popeljati na svetlobno dogodivščino.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Padla je noč in Lumina je zasvetila, pravi predsednica Društva Hiša! Maja Pegan:
»Značilnost letošnje Lumine je to, da so same ženske avtorice; koncept izhaja iz dejstva, da so ženske nosilke zgodb in pripovedovalke. Tako so avtorice podale svoje zgodbe v obliki teh svetlobnih kipov."

Slovenske avtorice izhajajo iz slovenskih danosti in bajk, avtorica iz Anglije Lucy Barker je sodelovala s Projektnim učenjem za mlade in njihovimi udeleženci: »Italijanska avtorica Maria Angela Bruno pa se je posvetila čipki. Gre za linijo idrijske čipke, ki slovi po vrhunskosti in izvirnosti in poseben dizajn južne Italije. Posebnost regije Apulija v južni Italiji je praznična osvetlitev Luminarie Puglia, ki z nizanjem lučk tvori linijo in skupaj z motivom ponuja celostno svetlobno risbo,« še opisuje eno izmed svetlobnih postavitev Maja Pegan.

Začasnica, ki je bila rojena leta 2018 in prvič postavljena na Rotovškem trgu, kaže novo obliko na novi lokaciji, ob Vodnem stolpu na Lentu. Akademska kiparka Vlasta Čobal Sedmak:
»Zagotovo so svetlobne instalacije nekaj, kar nas preseneti, razveseli, razsvetli in prav gotovo so tisto, ki nam polepša večere, sploh zdaj, v tem mrzlem času.«

Predici Vilinskega klobčiča, Teja Lozar in Manica Musil, pa sta svoj vilinski klobčič zapredli v objem krošnje mogočnega drevesa na Židovskem trgu. Tudi njune niti peljejo v blagostanje ter prepletanje starega in novega, svetlega in temnega in vsega kar si želimo v prihajajočem letu – sreče, svetlobe in povezanosti.