Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborski mestni svetniki so včeraj zasedali kar na dveh sejah. Zaključili so maja končano 13. redno sejo in nadaljevali z junijsko 14. redno sejo. Zavrnili so ugovor Matica Matjašiča na izključitev iz majske 5. izredne seje, ko ob zaprtju za javnost ni želel predati elektronskih naprav. Nato pa so razpravljali o 6-milijonskem znižanju proračuna zaradi epidemije, o neustrezno vodeni investiciji v srednji bazen kopališča Pristan, dokapitalizacijah Doma pod Gorco in Marproma ter problematiki dogoške gramoznice. Na koncu so odvzeli naziv častnega občana nacističnemu simpatizerju Ottokarju Kernstocku in sprejeli občinsko stališče o nasprotovanju nestrpnosti v povezavi z dovoljenjem za koncert hrvaškega pevca Thompsona.

Znižanje proračuna bo v prihodnje leto zamaknilo za 5,3 milijona evrov komunalnih projektov, tudi izgradnjo manjkajoče kanalizacije, ki naj bi se sicer zamikala zaradi postopkov na ministrstvu. Pri zaključnem računu lanskega proračuna pa je bilo slišati kritike na nizko realizacijo pri infrastrukturnih investicijah in kapitalskih prihodkih. Razlogi so neuspela prodaja občinskega zemljišča in začete, a še ne dokončane investicije, je pojasnilo vodstvo.

Potrdili so tudi dokapitalizaciji Doma pod gorco in javnega prevoznika Marprom, ki je zaradi epidemije in lanske izgube najbolj prizadeto občinsko podjetje.

Obširno razpravo pa je povzročilo poročilo o dolgotrajni in neustrezni obnovi srednjega bazena v kopališču Pristan. Porabljenim 1,4 milijona evrom bo za sanacijo in celovito obnovo treba prišteti še okoli 1,7 milijona evrov. Svetniki so občinsko vodstvo s sklepom obvezali, naj razišče odgovornost za napake v projektu in nastalo škodo.Ugotavljanje odgovornosti bo dolgotrajno. Datuma odprtja ni mogoče napovedati, investicija pa se nadaljuje, je povedal podžupan Samo Peter Medved.

Poročilo o skoraj polmilijonskem dolgu in ustreznosti dejavnosti podjetja Gokop v gramoznici v Dogošah pa je sprožilo razpravo o okoljski problematiki v tej mestni četrti.