Mestna občina Maribor Foto: BoBo
Mestna občina Maribor Foto: BoBo

Mariborski mestni svetniki se bodo v četrtek zbrali na 5. izredni seji. To bo prva seja po začetku epidemije, ki jo bodo opravili »v živo«. Na njej se bodo seznanili s poročilom revizije investicije v sortirnico odpadkov, ki naj bi odkrila nepravilnosti, potrjevali pa bodo tudi višjo ceno ravnanja z blatom s čistilne naprave in začetek iskanja zasebnega partnerja za posodobitev mestne javne razsvetljave.

Svetniki se bodo seznanili s forenzičnim poročilom revizijske hiše Ernst & Young o investiciji v sortirnico odpadkov podjetja Snaga iz časa župana Andreja Fištravca, kjer so občinski nadzorniki že zaznali nepravilnosti. Točko nameravajo zapreti za javnost, saj naj bi tako zahtevala revizijska hiša, pravi župan Saša Arsenovič.

Sortirnica, ki obdeluje mešane komunalne odpadke in katere kapacitete so slabo zapolnjene, je sicer pred kratkim pridobila še okoljevarstveno dovoljenje za predelovanje embalaže. Občina se bo o njeni prihodnosti odločala na podlagi komunalne strategije, ki naj bi jo pripravila posebna delovna skupina. Svetniki bodo ob tem glasovali o novi podražitvi: tokrat se zaradi zaostritev na trgu draži ravnanje z blatom s čistilne naprave. Položnice bodo v povprečju dražje za 3,57 evra, je povedal župan.

Svetniki bodo ob tem v prvem branju potrjevali odlok o ugotovitvi javnega interesa za sklenitev javno-zasebnega partnerstva za posodobitev javne razsvetljave, v okviru katerega bi zasebni partner zamenjal 13 tisoč zastarelih svetilk z modernimi svetili varčnejše tehnologije LED.