Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Mariborski mestni svetniki so brez glasu proti – svetniki opozicijske Liste Franca Kanglerja so sejo obstruirali – potrdili odlok o ustanovitvi javnega holdinga. Vanj bodo združili podjetja v popolni ali delni lasti mariborske občine, ki opravljajo gospodarsko javno službo. To so Nigrad, Snaga, Mariborski vodovod, Marprom, Energetika Maribor in Pogrebno podjetje Maribor. Nova oblika organizacije bo po zagotovilih župana Saše Arsenoviča izboljšala njihovo delovanje, učinkovitost poslovanja in povečala transparentnost ter javni nadzor.

Svetniki so ustanovitev javnega holdinga podprli po skrajšanem postopku po mesecih usklajevanja. Župan Saša Arsenovič pričakuje, da bo holding zaživel še letos, prvi pozitivni učinki pa naj bi bili vidni čez dve leti: "Mislim, da smo lahko ponosni, da se priključujemo 400 holdingom v Evropi in večina teh ima dobre rezultate, predvsem dobre rezultate za ljudi."

Posebej burne razprave ni bilo. Svetniki so prisluhnili pripravljalcem besedila odloka in finančne analize. Podjetja bi v obliki holdinga letno prihranila okoli milijon evrov, pravi Srečko Debelak iz svetovalnega podjetja A. T. Kearney:
"Mesto, ki ima mestni holding, lahko ima celovito strategijo, transparentno strategijo, pojavi se večja transparentnost poslovanja in postavi se koordinirano vodenje kompletnih mestnih uslug."

Svetnike je najbolj skrbela usoda zaposlenih. Saša Pelko iz opozicijske Liste župana Andreja Fištravca: "Delavci so prestrašeni. Ni bilo očitno dovolj dobro skomunicirano, kaj se bo z njimi dogajalo in pač ljudje v tem primeru nimajo radi nekih sprememb."

Župan odgovarja: "Lahko zagotovim, da so vsa delovna mesta zagodovljena. Vsi, ki dobro delajo, so seveda dobrodošli v vseh okoljih, kaj šele v tako zahtevnih službah, kot jih javna podjetja za nas, meščane, opravljajo. Tu ni nobene bojazni."

K spoštovanju delavskih pravic so pozvali tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije.

Sejo so obstruirali svetniki Liste Franca Kanglerja – kot so zapisali njihove pripombe niso bile uslišane.

Svetniki so sicer sprejeli še dva sklepa: holding naj po ustanovitvi sprejme etični kodeks, župan pa naj pripravi še odlok o svetu uporabnikov.