Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Po izjemno pestri in deloma ostri razpravi so mariborski svetniki potrdili predlog županstva o 30-odstotni občinski subvenciji neto cene variabilnega dela računa za november in december gospodinjskim odjemalcem daljinskega ogrevanja Energetike Maribor. Po besedah mariborskega župana je zaradi prepoznega zakupa plina prišlo do 120 odstotne podražitve daljinskega ogrevanja, zato bodo z javnimi sredstvi – približno 650 tisoč evrov – poplačali variabilni del položnic.

Župan Saša Arsenovič je v uvodu izpostavil: »Odjemalci toplote Energetike Maribor, priključeni na daljinsko ogrevanje, nimajo možnosti izbire cenejšega načina ogrevanja. Upoštevajoč, da je dvig cen toplote posledica nepravočasnega zakupa zemeljskega plina, je odgovornost občine, da pomaga uporabnikom storitev javne službe,« je dejal.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Kdo je vse je odgovoren na podražitve?

Predvsem svetniki opozicije pa so na izredni seji odprli vsaj dve pomembni vprašanji. Najprej odgovornost vseh vpletenih, ne le poslovodstva. In to ne glede odstop prve nadzornice Energetike Maribor Mateje Cekić. »Nadzorni svet se je po mojem mnenju bolj opredelil na to, na kakšen način bo odstavil direktorja, ne pa kako bi prisluhnil in bi to zadevo sanirali«, je povedal Milan Mikl z Liste Franca Kanglerja – Nova ljudska stranka Slovenije. Samostojni svetnik Miha Recek pa je zaradi neodzivnosti pristojnih vprašal: »Ali vi kot župan in gospa Cekić prav tako priznavate del krivde in odgovornosti?«

Opozicija za komercialni popust Energetike, Arsenovič zatrdil, da je predlog nezakonit

Obsežnejši del razprave pa je bil namenjen pomoči 13 tisoč gospodinjstvom oziroma ali naj visoke zneske na položnicah krije občinski proračun ali se da to rešiti s komercialnim popustom Energetike Maribor, ki ga je predlagal odstavljeni direktor Alan Perc, podprla pa opozicija. Kot je dejal predstavnik Levice Vlado Šega, bi moral o tem odločiti nadzorni svet podjetja in potem bi bila to zakonita rešitev. »Ko gre za subvencijo iz občinskega proračuna, pa bo upokojenka s 400 evri pokojnine in verjetno brez ogrevanja, subvencionirala ogrevanje nekomu s 5000 evri plače«, je dodal.

Perc: »Zakaj pa me niste razrešili krivdno?«

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Odstavljeni direktor Alan Perc je podrobno predstavil svoje delovanje in svoj predlog popusta, ki bi vključeval ne le gospodinjstva, ampak tudi poslovne odjemalce. »Imamo tukaj priložnost, da to popravimo in damo ta popust, ki je za dva meseca. Januarja pa bo cena toplote v Mariboru ena najkonkurenčnejših v Sloveniji. Pa še nekaj. Energetika Maribor je več kot 15 let dobičkonosno podjetje«. Župan Saša Arsenovič je odgovoril, da so številne nanizane rešitve, vključno s Perčevo, nezakonite, podjetje pa je izgubilo 3 milijone evrov zaradi napačne poslovne odločitve. »Prosim, nehajte zavajati, da niste mogli kupi plina. Ker so ga vsi drugi kupili. In to po 5 krat nižji ceni. 5 krat«, je v po njegovem mnenju edinega krivca za nastalo situacijo Alana Perca uperil prst Arsenovič, slednji pa mu ni ostal dolžan: »Zakaj pa me niste razrešili krivdno? Če že vse veste«.

Na koncu je prevladala koalicijska večina, ki je podprla dvomesečno občinsko subvencioniranje odjemalcev Energetike. V skladu s sprejetim predlogom bo Energetika Maribor zaračunala gospodinjstvom 70 odstotkov variabilnega dela novembrske in decembrske položnice, preostanek pa mestni občini. S tem bo za občane po besedah Arsenoviča cena primerljiva s cenami drugod po Sloveniji, iz proračuna občine pa bo za to po ocenah šlo 650 tisoč evrov. Obenem bo Javni holding Maribor omogočil posameznikom, ki bodo to želeli, obročno odplačevanje. ob tem pa bo mariborski Holding omogočil še obročno odplačevanje. Ob tem pa je županstvo zaradi podražitev energentov pripravlja pomoč za vsa gospodinjstva oziroma socialno najbolj ogrožene.