Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborski mestni svetniki se bodo po več mesecih zasedanja na daljavo zaradi epidemije v četrtek spet sešli osebno. Dnevni red majske redne seje je dolg.

Ponovno rekordni rebalans

Občina predlaga zvišanje proračuna z rekordnih 167 milijonov evrov na rekordnih 172 milijonov. Med drugim so predvideni višji nedavčni in kapitalski prihodki, državna sredstva za obnovo kulturnih objektov, dokapitalizacija Mestnih nepremičnin in reprogramiranje dolga.

"Maribor" v imenih podjetij le še z dovoljenjem

Svetniki bodo odločali tudi o omejitvi uporabe besede Maribor v imenih podjetij. Mitja Senekovič iz Sekretariata za splošne zadeve:

"Osnovni pogoji so plačani davki, da podjetje ne sme biti v insolventnosti. Tisti odločilni kriterij pa je, da gre za večji pomen za mesto Maribor, in sicer, da ta družba oziroma s. p. deluje družbeno odgovorno. Ti kriteriji so še malo opisani. Predvsem gre za večji pomen, s katerim se nekako varuje ali dviguje ugled Mestne občine Maribor."

V primeru kršitve zakona lahko občina soglasje umakne, za sedanja podjetja pa odlok ne bo veljal. Besedo Maribor v poslovne namene sicer uporablja tudi župan Saša Arsenovič, ki pojasnjuje:

"Tukaj sedeči župan, ko še to ni bil, je leta 2016 univerzitetnemu mestu Maribor primerno čutil, da mora župana zaprositi za dovoljenje in sem v skladu z Zakonom o gospodarskih družbah takrat napisal vlogo na Mestno občino Maribor in dobil dovoljenje župana za uporabo imena Hotel Maribor."

Spremembe odlokov o ustanovitvi

Mestni svetniki bodo med drugim govorili še o spremembi odloka o ustanovitvi Regionalne razvojne agencije Podravje Maribor, ki bo omogočala pripojitev Štajerskega tehnološkega parka in inštituta Wcycle. V drugem branju pa bodo potrjevali pravno podlago za upravljanje športne infrastrukture po preobrazbi Športnih objektov iz zavoda v javno podjetje.