Foto: AP
Foto: AP

Ob letošnjem svetovnem dnevu srca nas v slovenskem društvu za zdravje srca in ožilja pozivajo k mirnejšemu življenju in zdravemu življenjskemu slogu nasploh. Bolezni srca in ožilja so še vedno najpogostejši povzročitelj smrti na svetu, zato nas tudi letošnje geslo: Bodimo junaki svojega srca - spodbuja, da razmislimo, kako živimo.

Med letošnjimi vodili, na katere ob dnevu srca opozarjajo tudi v svetovnem združenju za srce, je tokrat še posebej izpostavljeno tisto, ki nagovarja delodajalce, da zagotovijo zdravo delovno okolje. Med Slovenci je namreč vse več izgorelosti, vse več jih ima težave zaradi depresije. Žal preredko pomislimo na nekatere dejavnike tveganja, na katere sami le težko vplivamo, med katerimi je tudi stres pri delu, ki zelo prispevajo k tveganju za razvoj srčno žilnih bolezni in slabšemu izidu zdravljenja.

Predsednik podružnice društva za srce za Maribor in Podravje, kardiolog Mirko Bombek dodaja, da nam srce slabijo še drugi dejavniki tveganja, od nezdrave prehrane, premalo gibanja do kajenja, pa tudi premalo druženja, saj tudi socialna izoliranost vodi v bolezen.

Kljub nenehnim opozorilom strokovnjakov k bolj zdravemu življenjskemu slogu slednji opažajo, da jim je na ta način sicer uspelo pomakniti srčno žilne bolezni v starejše življenjsko obdobje, vendar zaradi teh bolezni še zmeraj umre preveč mladih v njihovem najbolj aktivnem obdobju življenja. Zato si bodo strokovnjaki na poteh preventive prizadevali še naprej, da bi se srčno žilno zdravje Slovencev še izboljšalo. Pa tudi na nas je, da se kdaj "ustavimo", da se umirimo in zazremo vase in okrog nas in razmislimo, da nam vsakodnevno pehanje in hitenje uničuje zdravje.

Kot še sporočajo iz slovenskega društva za zdravje srca, ni vse v denarju in uspehu; dobro počutje, umirjenost, zadovoljstvo, urejene družinske in delovne razmere so gotovo vredne bistveno več.