Foto: Televizija Maribor/Franja Pižmoht
Foto: Televizija Maribor/Franja Pižmoht

Začelo se je 11-dnevno epidemično zaprtje države, ki sovpada tudi z dela prostim dnevom - velikonočnim ponedeljkom. Zaradi ukrepov je tudi v Mariboru nastopilo več sprememb na področju javnih storitev. Preverili smo, kako bo na področjih vzgoje in izobraževanja, javnega prevoza, tržnic, javne uprave in rekreacije.

Uprava

Urade mariborske občine in upravne enote bo v času zaprtja mogoče obiskati le v nujnih primerih in ob vnaprejšnji prijavi, preostale storitve pa bodo na voljo po e-pošti.

Javni potniški promet

Marpromovi avtobusi prehajajo na počitniški vozni red, minibusa Maister pa bosta vozila kot doslej. Urnik blagajne na glavni avtobusni postaji bo krajši, ob delovnikih od 8. do 17. ure, ob sobotah pa do 13-ih. Končala se je tudi zimska sezona na Pohorju, zaradi prepovedi obratovanja žičnic pa bosta zaprta pohorska gondola in Bike park.

Tržnice

Urnik mariborskih tržnic se ne bo spreminjal, odprti bodo tudi cvetlični kioski na pokopališčih. Med velikonočnimi prazniki bodo mize branjevk dobro založene, obljubljajo v podjetju Snaga. Kupce, ki to lahko, prosijo, naj nakupujejo tudi med tednom, ob sobotah pa ob zgodnejših urah, da bi se izognili gneči. Določene izdelke lahko rezervirajo tudi vnaprej.

Šole in vrtci

Večina šol z današnjim dnem zapira vrata in pouk spet seli na splet. V učilnicah se bodo učili le šolarji s posebnimi potrebami, odprti bodo tudi vzgojni zavodi.

Nujno varstvo

Organizirano bo nujno varstvo za otroke v vrtcih in prvem triletju osnovnih šol. Do njega so v skladu z vladnim odlokom in ob predložitvi dokazila upravičeni le otroci staršev, ki so zaposleni v kritični infrastrukturi, kar pa je zmotilo kar nekaj uslužbencev v nekritičnih dejavnostih. Predsednica Skupnosti mariborskih vrtcev in ravnateljica Vrtca Pobrežje Branka Šamec pravi, da bo v praksi najbrž potrebno prilagajanje, saj da vrtec potrebujejo vsi, ki ne morejo zagotoviti ustreznega varstva. O širitvi kriterijev za sprejem se bodo šole in vrtci odločali posamično.

Šport

Še k rekreaciji: Igrišča Športnih objektov Maribor bodo zaprta. Rekreativna vadba bo mogoča le na zunanjih igriščih, ki nimajo upravljavca. Odprta bodo tudi otroška igrišča.