Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo

V času epidemije, ko se je življenje močno spremenilo, smo ljudje zaskrbljeni, nekateri pa se srečujejo tudi z žalostjo, stiskami in strahovi. Zato je lahko pogovor z ljudmi, ki so nam blizu, s svojci ali prijatelji, zelo blažilen in mnogim pomaga olajšati težave. V okviru Zdravstvenega doma Adolfa Drolca Maribor in ob podpori Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa lahko ljudje za pogovor v stiski pokličejo tudi svetovalce; ti so na voljo vsak dan med 7. in 19. uro. Dosegljivi so po telefonu, na številkah 070 754 343 in 030 702 663.

Svetovalci so na voljo za pogovor o stiskah, s katerimi se srečujejo ljudje v teh negotovih časih, ko je gibanje in druženje zelo omejeno. Ne gre za terapijo po telefonu, pojasnjuje svetovalka Maja Bizjak, temveč zgolj za razbremenilni pogovor, ki lahko posamezniku olajša stisko. »Večina ljudi, ki jih pokliče, pove, da jih je strah in da se bojijo predvsem okužbe, a pogosto se za tem skrivajo drugi strahovi, kot je strah za otroke in ostarele, strah pred prihodnostjo, finančne težave, tudi osamljenost,« pravi svetovalka Maja Bizjak.

Svetovalci poskušajo ljudi med pogovorom soočiti s strahovi, jim pomagati, da sami ocenijo, v kolikšni meri je strah realen in kako lahko vplivajo na svoje misli in ravnanja. «Trudimo se vplivati na ljudi, da jih ne bi strah povsem prevzel, kajti opažamo, da so v krču, strah je mnoge povsem prevzel in sploh ne vidijo, da je prišla pomlad in se prebuja narava, da ptički pojejo in da življenje še vedno teče naprej. Sicer malo spremenjeno, upoštevati moramo ukrepe, vendar se še vedno lahko smejemo, se veselimo in ni vse črno,» opominja svetovalka.

Kličejo jih ljudje vseh starosti, od mladih do srednje generacije in starejši; pogovori z njimi trajajo nekaj minut ali tudi do eno uro, še dodaja Maja Bizjak in opominja: zavedajmo se, da življenje teče naprej in uživajmo v drobnih stvareh, tudi epidemija bo namreč minila.