Za študij dentalne medicine  na mariborski medicinski fakulteti je vse nared, vendar se bo študij  začel v prihodnjem šolskem letu. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Za študij dentalne medicine na mariborski medicinski fakulteti je vse nared, vendar se bo študij začel v prihodnjem šolskem letu. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Za študij dentalne medicine na mariborski medicinski fakulteti je vse nared, vendar se bo študij začel v prihodnjem šolskem letu, saj se je sprva zataknilo pri denarju, ki ga namenja država. Ta je zdaj zagotovljen in je z ministrstvom za visoko šolstvo dogovorjeno, da se ta težko pričakovan študij v Mariboru prihodnjo jesen vendarle začne.

Vsi materialni pogoji so tako zdaj zagotovljeni, zanimanje za študij pa je izjemno veliko. Na mariborski medicinski fakulteti se na začetek tega študija celovito pripravljajo že vrsto let, zagotovljena je tudi že vsa oprema. Na osnovi njihovega dobrega sodelovanja z mnogimi tujimi fakultetami, predvsem iz Finske in Nemčije, so v zadnjih letih prejeli veliko donacij. "Tako smo dobili 52 simulacijskih stomatoloških stolov, na katerih se na osnovi simulacij študentje najprej učijo različnih posegov v ustni votlini. Med drugim smo dobili tudi sedem stomatoloških stolov," pravi dolgoletni bivši dekan mariborske medicinske fakultete Ivan Krajnc.

Nedavno so prejeli v dar še rentgenske aparature za pregled zobovja in bodo tako državi prav tako prihranili precejšnje tovrstne stroške. Za študente je nared tudi pedagoški del stomatološkega študija, v katerem bodo sodelovali tudi profesorji iz Reke. "Tako bomo z letom dni zamude v Mariboru le začeli s študijem stomatologije, ki je še kako potreben, saj tega kadra v Sloveniji zelo primanjkuje," je zadovoljen profesor Ivan Krajnc.

Sicer pa na mariborski medicinski fakulteti snujejo tudi študij farmacije, kjer je pri nas prav tako veliko kadrovsko pomanjkanje. Študij bo mogoč čez kakšno leto ali dve, vsi profesorji farmacije pa že delujejo v okviru mariborske univerze, med njimi tudi iz medicinske fakultete, kjer si želijo zapolniti kadrovske vrzeli v naši državi tudi na tem področju.