Študijsko leto se je začelo, z veseljem so ga pričakovali tako predavatelji kot študentje. Želijo si kakovostnih izvedb v predavalnicah in ne na daljavo, kot je bila praksa od marca letos. Želijo si dobrega počutja, zdravja in tudi kakovostnega bivanja v študentskih domovih.

Foto: MMC RTV SLO/Pixabay
Foto: MMC RTV SLO/Pixabay


Že v jutranjih urah smo na hodnikih Tehniških fakultet v Mariboru srečali profesorja Miroslava Premrova, ki se je odpravljal v predavalnico, prvič po sedmih mesecih: »Počutim se precej posebno, nenavadno. Že sedemindvajset let predavam na tej fakulteti, nikoli še nisem šel tako negotovo v predavalnico. Bili smo izven treninga sedem mesecev. Smernice se zelo frekventno spreminjajo, ampak so smernice, ki jih zaradi zdravja moramo spoštovati.«

Kaj pričakujejo od letošnjega študijskega leta študentje? »Pričakujem, da se bo študijski proces začel, laboratorijske vaje bomo izvajali hibridno, ker so premajhne učilnice. Upam, da se bo študij izvajal, navodila imamo, moramo jih upoštevat in se sproti prilagajati,« pravi študent kemije Domen Slemenšek. Nikolina Čuralič študira tekstilne materiale na Fakulteti za strojništvo: »Super, da smo spet na faksu, rajši tako študiram, kot pa od doma. Veselim se sprotnega dela, sicer smo toliko zverzirani, da bi lahko študirali od doma.«

Študentski domovi so trenutno polni, pravi direktorica Študentskih domov Maribor Maja Krajnc Ružič: »Najbolj si želimo, da pridejo študentje zdravi k nam, da bi v miru študirali in kakovostno bivali.« Študijsko leto so težko pričakovali na vseh fakultetah Univerze v Mariboru:
»Naša pričakovanja se najprej usmerjajo v to, da bodo študentje z zaupanjem v naše delo prišli na študij, in tudi opravili svoje obveznosti. Napetost in negotovost se bosta umaknili, optimistični smo in čakamo svoje študente," pa dodaja prorektorica za študijsko dejavnost dr. Marina Tavčar Krajnc.