Carmina Slovenica, novoglasbeno gledališče Choregie, bo ob 12. uri na TV platformi   uglednega mednarodnega  festivala Operadagen v  Rotterdamu predstavil nov projekt   Threnos - Grlo. Foto: Carmina Slovenica
Carmina Slovenica, novoglasbeno gledališče Choregie, bo ob 12. uri na TV platformi uglednega mednarodnega festivala Operadagen v Rotterdamu predstavil nov projekt Threnos - Grlo. Foto: Carmina Slovenica

Carmina Slovenica, novoglasbeno gledališče Choregie, bo ob 12. uri na TV platformi uglednega mednarodnega festivala Operadagen v Rotterdamu predstavil nov projekt Threnos - Grlo.

Sodobni svet, ki ga zanima glasbeno gledališče, je z odprtimi rokami spremljal iskanja Carmine Slovenice in dirigentke Karmine Šilec. Po uspehu v New Yorku na festivalu Prototype je Carmina Slovenica 2016 s Toksičnimi psalmi že otvorila festival Operadagen v Rotterdamu, a nova stvarnost gledališču Choregie tokrat namenja le posnetek predstave Threnos - Grlo, ki je bila, v sodelovanju Carmine Slovenice in lutkovnega gledališča, tik pred epidemijo, 9. marca letos v Minoritski cerkvi v Mariboru. Če so se preroški Toksični psalmi ukvarjali s problematiko odziva kolektiva na ideologije, pa se Threnos za 16 solistk poigrava z drugačnimi odnosi. Dirigentka Karmina Šilec: "Gre za meditacijo, premislek o odnosu do živali, do narave in posledičnotudi do človeka. Stvari, ki se zdaj dogajajo, so posledica nekaj desetletnih trenj v družbi, ni to zdaj zgolj biološki fenomen."

Projekt Threnos, ki je znova ponudil prepričljivost izvedbe in unikatnost sposobnosti izvajalk in ga bo moč ob 12. uri spremljati na TV platformi festivala Operadagen v Roterdamu, je ustvarila številna mednarodna ekipa: snovalca projekta skladatelj Jacob Cooper in dirigentka Karmina Šilec, ustvarjalki besedila pesnica Dora Malech in giba plesna skupina Sidre Bell, videa Young Yoo Lee, oblikovalec kostumov Dorian Šilec Petek, Andrej Hajdinjak luč, zvok Danilo Ženko, kamera in montaža Rudi Uran.