Foto: Radio Maribor/Facebook profil Godbe veteranov Štajerske
Foto: Radio Maribor/Facebook profil Godbe veteranov Štajerske

Za ljubitelje pihalnih godb in obiskovalce se bo danes, v nedeljo, ob 10.30 uri pri paviljonu v mariborskem mestnem parku začel koncert Godbe veteranov Štajerske.

Park je nastajal med letoma 1872 in 1896 in je bil kmalu zbirališče Mariborčanov, prav paviljon pa je kmalu postal pravo koncertno prizorišče nedeljskih matinej. Zapisi kažejo, da so bili koncerti že v začetku prejšnjega stoletja, prirejali so jih tudi sodelavci Kulturnih dejavnosti Rotovž in od leta 1993 Narodni dom Maribor.

Tako so nedeljski koncerti postali poletna tradicija, letos po epidemiji so se začeli 24. maja z nastopom godbe iz Ruš, nastopili so še tamburaši iz Majšperka in Kungoška pleh muzika. Zadnji koncert pa bo 6. septembra izvedel Pihalni orkester Kud Pošta. Dolgoletni vodja tega orkestra Ervin Hartman pa bo danes ob 10.30 v mestnem parku vodil mednarodno Godbo veteranov Štajerske.

Godbo veteranov Štajerske, ki marljivo vadi enkrat mesečno, je pred 18- leti ustanovil Ervin Hartman, slišali so jo na številnih koncertih doma in v tujini, posnela je tri zgoščenke, na koncertih pa zaigra znane melodije tujih in slovenskih avtorjev. Na današnji matineji ob paviljonu v mariborskem parku bo Godba veteranov Štajerske zaigrala tudi Pozdrav z Gorenjske Slavka Avsenika, Galop za tri trobente Bojana Adamiča in Gremo na Štajersko Emila Glavnika.