Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Tokratna smučarska sezona bo ena najslabših doslej. Ker naravnega snega ni, so stroški zasneževanja narasli v nebo, smučarjev pa je pol manj, kot so pričakovali. Žičničarji zato želijo večjo podporo države – sistemsko financiranje dejavnosti žičničarstva, kot tudi pomoč zaradi letošnje katastrofalne sezone. Kakšna je letošnja smučarska sezona na Mariborskem Pohorju?

Med tokratnimi zimskimi šolskimi počitnicami je smučarjev na Pohorju letos precej manj kot sicer, so pa zadovoljni, da smuka sploh je. Napore smučarskih delavcev, ki so to zimo s težavo pripravili in usposobili del prog, težavno pa je tudi njihovo vzdrževanje, pohvali tudi vodja ene od smučarskih šol Matej Mavrovič: "V Evropi ni smučišča, ki bi lahko danes ponudilo tako kvalitetno pripravljeno progo na tristo metrih nadmorske višine."

Zaradi vremena so morali to zimo zasneževati kar dvakrat, poudari direktor Maproma Bernard Majhenič: "Kar pomeni, če nas to povprečno stane petsto tisoč evrov, nas je letos milijon evrov."

Našteli pa so za tretjino manj smučarjev kot lani in pol manj kot pred dvema letoma. Prav zato žičničarji želijo državno sofinanciranje žičniške dejavnosti in pomoč zaradi letošnje katastrofalne sezone: "Letošnja zima je po 141-ih letih najtoplejša. Ima torej vse elemente naravne in gospodarske katastrofe."

Manjši obisk beležijo gostinci, hotelirji, ponudniki in izposojevalci opreme in dejavnosti. Brez dodatnih vlaganj v sodobno zasneževanje in naprave ne bo šlo, ugotavljajo žičničarji in turistični delavci, ki se obenem trudijo tudi z razvijanjem dodatne ponudbe in vlaganjem v poletni turizem. Zaradi okrnjene zimske sezone bodo imetnikom sezonskih vozovnic na Pohorju ponudili dodaten popust pri nakupu novih, njihova predprodaja pa se bo začela že 1. marca.