Foto: Oglasno sporočilo/Snaga Maribor
Foto: Oglasno sporočilo/Snaga Maribor

Tržnica s pridelki integriranega kmetijstva na mariborskem Trgu svobode, ki je delovala ob sredah in petkih, je od včeraj ukinjena. Možnost takšnega ukrepanje župan v preteklosti že omenjal, z občine pa so zdaj sporočili, da je bila odločitev tudi sprejeta. Ponudniki se lahko preselijo na osrednjo tržnico na Vodnikovem trgu ali na preostale mestne tržnice. V Združenju pridelovalcev vrtnin opozarjajo, da pomeni takšna odločitev udarec za lokalno samooskrbo.

Maribor že ima pet tržnic, kakovostno ponudbo z lokalno pridelano hrano pa je treba razvijati prav tam, sporočajo z občine. Prepričani so, da je osrednja tržnica na Vodnikovem trgu dovolj dostopna, z razpršenostjo ponudbe na nenamenskih lokacijah pa izgublja ugled, prodajalci pa enakopravnost. Župan Saša Arsenovič: "Zdaj bi se lahko izgovarjal na COVID, pa se ne bom, ker mislim, da je prav, da ima mesto Maribor eno osrednjo tržnico in bom vse naredil za to, da bo postalo to območje mestno in želim to lokacijo razvijati, tako kot kažemo z dobrim delom na Koroški cesti in Glavnem trgu, kam ta smer pelje."

Tudi trgovine so na vsakem vogalu

Po mnenju predsednice Združenja pridelovalcev vrtnin Maribor Erne Skok pa bo ukinitev škodila lokalni samooskrbi. Vodnikov trg je namreč od mestnega jedra odmaknjen in dobro obiskan le ob koncih tedna. Tržnica, ki je na Trgu Svobode delovala 17 let, je bila kot nalašč za tiste, ki so med službenim odmorom prišli na malico in kupili še kaj za domov.

"Danes vemo, da nimamo samo ene trgovine v mestu. Imamo jih na vsakem vogalu, kjer hočemo. Mi pa danes želimo imeti le pet tržnic v Mariboru. Zakaj pa ne bi bila še šesta tržnica, ki je delala dobro, ki je praktično bila zelo zaželena," pravi Erna Skok.

Zapleti z nakupom osrednje tržnice

Župan ima sicer s tržnico na Vodnikovem trgu velike načrte, a se zatika pri lastništvu. Občina si namreč lasti le zunanjo prodajno površino. Nakup preostalih prostorov in garažne hiše od podjetja Inversio Gradnje za 2,5 milijona evrov pa se je ustavila. Po besedah župana spor rešujejo s pogajanji, ne izključujejo pa tudi tožbe.