Foto: Stanko Kozel
Foto: Stanko Kozel

Tudi 61. ptujsko Kurentovanje bo zaznamovala epidemija. Povorke skozi mesto in vsi večji pustni dogodki so že odpovedani, tudi rajanj v karnevalski dvorani ne bo. Organizatorji zdaj iščejo načine oziroma, kako vsaj del karnevalskih vsebin spletno predstaviti.

Odpoved letošnjega kurentovanja je treba vzeti kot izziv, pravi ptujska županja Nuška Gajšek: "Se bo selilo na splet, virtualno, jaz upam, da bomo tako dosegli še širše območje in več ljudi." Direktorica Zavoda za turizem Ptuj Tanja Srečkovič Bolšec dodaja: "V vsakem primeru bomo mesto pustno okrasili, izložbe bomo polepili s plakati preteklih kurentovanj."

Lansko - rekordno 60. Kurentovanje - je priljubljenost najbolj prepoznavnega etnografskega pustnega lika pri nas - kurenta - še povečalo. Veča se število tistih, ki oblečejo njegovo opravo pa tudi število skupin kurentov, opaža predsednik Zveze društev kurentov Aleš Ivančič: "Se bomo masimalno potrudili, da na nek način se kurenti na Ptuju pojavijo, ampak v omejeni, kontrolirani obliki, se pravi najprej zdravje pol ostalo."

Zavod za turizem je zaradi odpovedi množičnih dogodkov razveljavil tudi razpis za najemnika karnevalske dvorane. Nov razpis - že tretji v zadnjega pol leta - za najem karnevalske dvorane pa naj bi Zavod za turizem pripravil do poletja.