V okviru raziskave Interregovega projekta »Involved« (Vključeni) so se predstavniki Karitasa iz Maribora, Celja, Ljubljane in Celovca obrnili na dolgotrajno brezposelne osebe iz štirih skupin: zasvojenih, brezdomcev, ženske z izkušnjo nasilja in osebe s težavami v duševnem zdravju. Ne glede družbeno in gospodarsko rast se na trgu dela namreč vedno srečujejo z ljudmi, ki ne zadovoljujejo pogojev trga dela in zato ostajajo brezposelni.

Foto: MMC RTV SLO/Pixabay
Foto: MMC RTV SLO/Pixabay


Opažajo, da ostaja število dolgotrajno brezposelnih oseb podobno v vseh oblikah gospodarske rasti, zato želijo s projektom Vključimo izključene narediti korak naprej in jim omogočiti tako prostovoljno kot kakšno drugo delo, da bi jih delodajalci prepoznali kot dela zmožne in voljne. Za te skupine bi pripravili tako imenovano delovno rehabilitacijo:
»Morda je prvi korak prostovoljsko delo, skrajšan delovni čas, sezonsko delo. Gotovo pa bi za osebe s težavami v duševnem zdravju, zasvojene, brezdomne in ženske z izkušnjo nasilja, bilo potrebno sistemsko razviti ciljni populaciji ustrezno obliko delovno – pravne ureditve, tako imenovano delovno rehabilitacijo in trg dela, kot jih poznamo za invalidne osebe,« pravi Darko Bračun iz Nadškofijske Karitas Maribor.

V zadnjih letih se zato vse pogosteje usmerjajo prav v nematerialne oblike pomoči, saj so opazili porast osebnih stisk, med njimi tudi socialne izključenosti. »Ne glede na družbeno in gospodarsko rast, se bomo vedno srečevali z ljudmi, ki ne bodo zadovoljili pogojev trga dela in standardov, ki jih določa. Okoli 50 tisoč ljudi v Sloveniji je trajno odvisnih od pomoči Karitas, njihove težave so kompleksne, dolgotrajne in težko rešljive. Niso sicer sposobni za zaposlitev, so pa sposobni, da se vključijo v družbo, če jim damo priložnost,« pravi generalni tajnik Karitasa Peter Tomažič.

Tudi pri projektnem partnerju v Celovcu ugotavljajo, da klasične oblike dela s socialno ranljivimi skupinami ne zadoščajo več: »Ljudje potrebujejo delo in želijo delati. Organizacije Karitas v Avstriji nenehno raziskujemo inovativne oblike zaposlitev. Dobre izkušnje imamo s t.im. sekundarnim trgom dela, ki ga sestavljajo delovna mesta, ustvarjena s pomočjo javnih sredstev. Njihov glavni cilj je podpirati prikrajšane in jih usposobiti za vstop na redni trg dela,« pravi vodja projekta Christina Staubmann iz Karitas v Celovcu.

S pomočjo projekta bi radi spoznali: »koliko lahko še vsakdo osebno napreduje, se uči, ne glede na starost in osnovne delovne sposobnosti, kako lahko dela dobro v ekipnem delu, vedno znova pa naletimo na omejitve našega programa, pa tudi omejitve sistema,« pa pravi Saraja Špec iz Škofijske Karitas Celje. Projekt Involved financira Evropski sklad za regionalni razvoj, vreden je 756 tisoč evrov, trajal pa bo skupaj 36 mesecev.