Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborski svetniki so v prvem branju potrdili preoblikovanje Nigrada in Pogrebnega podjetja v javni podjetji, kar bi jima omogočilo opravljanje javne gospodarske službe brez koncesije. Sprejeli so tudi letni program izobraževanja odraslih.

Izglasovali pa so tudi dopolnila prostorskega načrta za območje med Šarhovo in Kamenškovo ulico, ki bodo namesto trgovskega centra omogočila gradnjo vrtca. Imel bo 6 oddelkov z možnostjo povečanja na 10, kar bo zaradi živahne stanovanjske gradnje še posebej pomembno.

Energetsko neustrezni javni objekti

Svetniki so potrdili tudi odlok o javno-zasebnem partnerstvu za že drugi večji projekt energetske obnove, tokrat 12 javnih, predvsem izobraževalnih objektov. Zasebnik bi si strošek investicije poplačal z energetskimi prihranki, s čimer bi razbremenil občinski proračun. Pojavilo se je več pomislekov: zakaj prenova kotlovnic, razsvetljave in fasad ne zajema tudi centralnega prezračevanja in namestitve fotovoltaike? In ali se lahko projekt ob vse dražjih energentih zalomi? Odgovor direktorice Energetske agencije za Podravje Vlaste Krmelj:

"Za dosežene prihranke jamči zasebni partner. To jamčenje je tudi del pogodbe. V kolikor prihranki niso doseženi, potem je tudi omejen pri plačilu, oziroma so v pogodbi določeni bonusi in malusi."

Svetniki so potrdili tudi odlok o linijskem prevozu, ki glavnino pristojnosti pri določanju avtobusnih povezav prenaša z mestnega sveta na župana. Kritika Stojana Auerja:

"Pred nekaj dnevi sem obiskal zaskrbljene ljudi na Trgu revolucije, ki se sprašujejo, kaj bo tam nastalo. Avtobusi bi naj tam dobili novo enotno obračališče. Jaz jim kot predsednik odbora za komunalo nisem vedel, kaj jim naj povem. O tem namreč nismo seznanjeni."

Župan je obljubil, da bo projekt vozlišča, in ne obračališča, izveden strokovno in vključujoče.