S toplejšimi dnevi, ko več časa preživimo v naravi, se poveča tudi tveganje za okužbo z boleznimi, ki jih prenašajo klopi. Foto: EPA
S toplejšimi dnevi, ko več časa preživimo v naravi, se poveča tudi tveganje za okužbo z boleznimi, ki jih prenašajo klopi. Foto: EPA

S toplejšimi dnevi, ko več časa preživimo v naravi, se poveča tudi tveganje za okužbo z boleznimi, ki jih prenašajo klopi. Slovenija spada med države z najvišjo pojavnostjo lymske borelioze in klopnega meningitisa v Evropi. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje zato pozivajo k previdnosti, samozaščiti in cepljenju. Slednje bo sredi maja v Mariboru v okviru akcije Zdravo v naravo znova mogoče po znižani ceni – 20 evrov.

Glede na razširjenost klopov – najdemo jih tako rekoč povsod - v gozdovih, parkih na travnikih in vrtovih - narašča tudi število okužb. Lani smo v Sloveniji zabeležili več kot 7500 primerov lymske borelioze in 187 obolenj klopnega meningoencefalitisa, pravi Karl Turk z NIJZ in dodaja, da je proti klopnemu meningitisu najučinkovitejša zaščita cepljenje, a se zanj odloča še vedno malo ljudi, med 10 in 12 odstotkov: "Pred štirimi leti smo dosegli brezplačno cepljenje za otroke, ki v tekočem letu dopolnijo tri leta in odrasli, ki v tekočem letu dopolnijo 49 let." Za vse druge je cepljenje samoplačniško, na NIJZ stane odmerek 28 evrov. Pri osnovnem cepljenju so potrebni trije odmerki: "Dve dozi v razmaku najmanj 14 dni. Tretjo dozo damo 6 -12 mesecev po prvi dozi." Nato pa poživitveni odmerki na 3 oziroma 5 let.

Da bi občanom zmanjšali strošek, hkrati pa povečali zanimanje za cepljenje, so v mariborskem Zdravstvenem domu že pred desetimi leti začeli akcijo cepljenja po znižani ceni. Danes jim sledijo v več zdravstvenih domovih po državi, pravi direktor Jernej Završnik: "Nam je cilj, da bi imeli vsaj 80 odstotkov ljudi cepljenih proti meningoencefalitisu v Sloveniji. Smo še daleč od tega cilja."

V Mariboru bo akcija cepljenja potekala 15. maja, prijaviti se bo mogoče od ponedeljka. Še to: Sočasno cepljenje proti klopnemu meningitisu in covidu ni priporočljivo. Med obema cepljenjema naj mine vsaj 14 dni, priporoča zdravstvena stroka.