Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kljub zmanjšanju števila hospitaliziranih bolnikov v mariborskem kliničnem centru, v urgentnem centru število tistih, ki iščejo pomoč, ne upada. Med pacienti je vse več okuženih s covidom, zato že govorijo o tretjem valu. Zaradi zapletov se vračajo tudi bolniki, ki so covid preboleli. Tudi na pediatrični kliniki so med mladimi bolniki zaznali nekaj postcovidnih obolenj in zapletov.

Kljub številnim omejitvam in preventivnim priporočilom se gneča na mariborskem urgentnem centru ne umirja, pač pa se celo povečuje, ugotavlja predstojnik Gregor Prosen: "Tako da v resnici pri nas bi lahko govoril, da se je začel tretji val." Vračajo se tudi bolniki s hudimi zdravstvenimi težavami po že prebolelem covidu in ni jih malo, dodaja Prosen: "Seveda se vračajo na urgenco, kam drugam naj se pa vrnejo. Pride do dekompenzacije, pride do zapletov, tromboz, pride do nacepljenih pljučnic, tako da seveda, vsi ti pacienti iščejo pomoč pri nas."

Tudi na mariborski pediatriji so zdravili nekaj malih bolnikov z nenavadnimi boleznimi in zapleti, ki jih pred epidemijo niso poznali. Predstojnik klinike Jernej Dolinšek: "Vsaj ena deklica je bila izrazito bolna, v šokovnem stanju, bila je na podpori dihal in je kazala znake prizadetosti srčne mišice."

Spet v drugih primerih se je pojavila kožna ali kakšna druga simptomatika. "Potem pa naredimo test in dokaženo prisotnost protiteles na koronavirus, zdaj ali je to vzročno povezano, ne vemo, vsekakor pa je to nekaj, kar prej nismo videli." In šele čas, dodaja predstojnik mariborske pediatrije, bo pokazal, kaj vse nam koronavirusna okužba prinaša na dolgi rok.